Все по-рано посивяваме. Как да спрем процеса?

Ако не сте готови за тенденцията естествено сива коса има няколко лесни трика, с които да забавите появата й

Рени Аврамова 04 September 2018

Сивата коса допреди няколко години разкриваше възрастта ни, но вече се превърна в независим моден нюанс. В Instagram могат да се открият повече от милион и половина хаштагове #greyhair. Много популярно станаха и сивите преливания в стил омбре. Истината е, че жените започнаха уверено да защитават правото си да показват сивите си коси или такива с бели корени, а не да ги прикриват с бои и оцветители.

Сол, черен пипер, сребро, въглен – нюансите в сивите коси трудно могат да бъдат изброени. И дори и да не сте се замисляли за този проблем, ще дойде време да й обърнете нужното внимание.

Преди години забелязвахме сиви коси главно при 40-годишните жени, но днес цветът стана модерен и сред 20-годишните. Проучване проведено от марката John Freida, показва, че днес почти 32% от британките започват да посивяват преди да навършат 30.

Защо косите посивяват?

Естественият цвят на косата се определя от пигмент, произвеждан от клетките или по-точно от неговите разновидности. Блондинките и червенокоските имат повече феомеланин в косите, а брюнетките – еумеланин. Когато клетките престанат да извършват полезната си дейност, цветът започва да губи интензитета си. Според лекарите и специалистите дерматолози, скоростта на появата и разпространението на сивите коси не е пряко свързано с възрастта, а преди всичко с гена, влиянието му върху организма и стреса. Интересно е, че не се отрича и расовият фактор. Според медицинските наблюдения, най-рано започват да посивяват представителите на кавказките народи – в началото на двадесетте, азиатците – към края на 30-те си години, афро-американците около и след 40-те. Славянските народи притежават индивидуалност, която все още не е характеризирана.

Причината за сивите кичури е „болната коса“

Все по-често лекарите започват да свързват ранно посивяващата коса не само със състоянието на тялото, но и с „благосъстоянието“ на косата. Лоша околна среда, редовен и тежък стайлинг, разнообразни стилизиращи аксесоари, дълга коса, която е отслабена, влошено състояние на скалпа – всички те, заедно или поотделно, увреждат косата и променят цвета на косъма. Основните грешки в тази посока са неправилният избор на подходящите продукти грижа за косата. Винаги трябва да отчитате, че косата също старее, подобно на кожата на лицето, а на пазара има достатъчно продукти, които не само се грижат, като я подхранват, хидратират и възстановяват, но съществуват продукти, които забавят стареенето на косъма. Втората причина е, че не почистваме добре главата си от стилизантите или не подбираме подходящия щадящ шампоан, който освен почистването от замърсявания не трябва да отслабва и изтънява косата. Третата причина е, че непрекъснато я травмираме с агресивни химически бои, твърде стегнати ленти и шапки или неподходящи гребени. В резултат на тях космените фоликули, отговорни за растежа на нормалната коса са увредени и спират да изпълняват функциите си (включително да я подхранват с кератин и да стимулират възпроизвеждането на меланин)

Ситуацията може да бъде поправена

Предлагаме ви 4 начина, с които може да забавите появата на сивите кичури или да предотвратите разпространението им.

Престанете да пушите: проучванията показват, че пушачите са склонни да посивяват 4 пъти в повече в сравнение с непушачите. Пушенето е пряко свързано с окислителните процеси в тялото, които причиняват свободни радикали. Вредата е върху кожата и косата.

Започнете да приемате витамин В12: отдавна е доказано, че ниското му ниво в тялото е виновно за спиране на процеса на производство на меланин.

Подхранвайте косата: маските и серумите са вашето оръжие срещу преждевременното стареене. Преминете на седмична диета, в която включете маска поне веднъж седмична и 2-3 дози подхранващ или ревитализиращ серум.

Носете косата си свободно: ако всеки ден оформяте косата си в прическа, хващате я на стегната опашка, прикрепяте я с множество фиби, то механичните увреждания ще са неизбежни. Те водят до травма на скалпа, а от там и да ранното посивяване на косите.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР