По заповед на кралицата

Документален филм за Елизабет II се пази в кралските архиви вече 50 години

30 August 2018

През 1969 година, компанията BBC представя документалния филм Royal Family, посветен на британското кралско семейство. Зрителите откликват с възторг на картината, но още след първата й прожекция тя е свалена от екран и никой никога повече не я вижда. А наложеното вето идва от самата Елизабет II.

А филмът е заснет по всички правила на документалната журналистика. Режисьорът на проекта Ричард Каустон следва по петите в продължение на половин година кралицата и нейния съпруг Филип. Придружава ги на семейната им почивка в замъка Балморал (Шотландия), наблюдава ги как сами си правят барбекю, присъства на следобедния им чай и записва шегите им. В резултат, той получава удивително истински кадри и прави нещо, който никога преди и след него не е правил – показва кралското семейство като обикновени хора.

Когато лентата най-сетне е завършена и монтирана, първата прожекция е пред Елизабет II, разбира се. И тя я харесва. „Всички участвали в екипа бяха много нервни – спомня си монтажиста на Royal Family Майкъл Брадсел. - Никой от нас не можеше да предвиди реакцията й, когато види филма за пръв път. Първата й забележка беше, че историята й се струва твърде разтеглена и дълга, но Каустон успя да я убеди, че два часа всъщност не са никак много.“

След успешната кралска презентация идва и първата прожекция пред публика. И неочаквано, Елизабет II променя решението си – нарежда прожекциите да бъдат прекратени, а филмът да бъде прибран в кралския архив и повече никога да не бъде показван на голям екран. Както по-късно разсъждават наблюдателите на британската фамилия, лентата се оказва твърде лична и... опасна. С потенциал да разруши имиджа на кралското семейство като нещо специално, изключително и вълшебно.

 

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР