Чисто удоволствие

Да изпитвате слабост към чистите алкохолни напитки е позволено, а през декември е дори и необходимо

eva.bg 29 December 2018

Нека да говорят, че силата на жената е в нейната наивност и невежество - винаги е от полза да познавате добре чара на силните питиета. С времето ще разберете, че нищо не доставя по-голямо удоволствие от това да разиграваш свещено невежество там, където отдавна вече си опитна жрица, и то в присъствието на умни и интересни мъже. Разновидностите на силните алкохолни напитки са не по-малко от националните флагове: освен традиционните водка, уиски, коняк, модни са днес отново и калвадос, арманяк, кашаса, самбука, бърбън, абсент... могат да се изброяват до дълбока старост. Но защо да изброяваме и да стареем, вместо да опитваме и да младеем?

Не е тайна, че голяма част от силните алкохолни напитки са замислени като средства за лечение и за подмладяване. От дълбините на времето тези напитки са помагали на художниците, писателите и очарователните безделници да понасят мъките на битието. Тези, които са ги пили правилно - два пъти дневно, по 50 г, в компанията на светски личности и артисти, се чувствали цял живот млади и с приповдигнат дух. Тежкият махмурлук им е бил непознат, а смелостта на мисълта, дързостта на действията и доброто настроение са предизвиквали възхищението и дори завистта на околните. И тъй като ние, всички, по душа сме малко художници, поетеси и актриси, и най-вече очарователни безделнички, време е да се научим да пием и да живеем красиво.

Решавате, че ви се пие нещо френско, но не вино, нещо сгряващо, но не коняк. Опитният сомелиер ще ви предложи три варианта: калвадос, арманяк или коантро. Те се пият без лед, в конячни чаши, след като вече сте приключили с десерта. Калвадоса го правят от ябълки в Нормандия, арманяка - от грозде в региона на Арманяк, а коантрото е ликьор с вкус на портокалови корички. Вкусовете и ароматите на всяка напитка се различават при отделните производители, тъй като избите пазят дълбоко своите рецепти и магии. Но всички те са напитки, които французите ценят и обичат, отклонявайки вниманието на света към коняка, виното и шампанското.

Има още една напитка с френски корени и пикантна репутация - абсента. Французите са го пиели като аперитив в часовете на късния следобед. Дълго време са подозирали абсента в странно въздействие върху духа. За справка: някои от платната на Пикасо, биографията на Ван Гог и смутните метафори на Бодлер... Но каква очарователна тайнственост има в запалването на бучка захар над чашката с изумрудено питие. И каква сгряваща нежност в силата на 70-те градуса...

Любителите на италианската кухня непременно трябва да опитат грапата, която някои оприличават на водката, а други - на брендито. Каквото и да се смята, тя се прави от грозде, съхранява се в дъбови бъчви, сервира се изстудена и непременно в малки чашки с форма на лале, с изящно столче.

На тези, чиято кръв кипи в ритъма на салсата, ще се хареса огнената душа на бразилската водка - кашаса. Тя се смята за майка на рома и се прави от тръстикова захар. Пият я в чист вид само познавачите и ценителите. В по-мек и масов вариант се появява в коктейла "Кайпириня". Ромът в чист вид също не е за пренебрегване, достоен съперник е на коняка. Подобни достойнства има и текилата, която незнайно защо е прието да се пие в шумни младежки компании по метода "близни сол - глътни на екс - гризни лимончето". Отлежалата текила, която мексиканците произвеждат в района на град Текила, се поднася в затоплена конячна чаша или в малка чашка с дебело дъно и се пие на глътки, а не на един дъх. Съпровожда се с тихи разговори за екзистенциалната пустота на живота, далеч от шума на надвикващите се младежки тайфи.

Ако вашият бизнес, семейство или кариера изискват делови разговор, "по мъжки" в разпускаща атмосфера, ще ви помогне глътката бърбън. Това американско уиски ви дава увереност да разрешите и най-сложните въпроси бързо и ефективно - по американски.

А ако ви се говори елегантно за променливото време и поезията на Робърт Бърнс - чаша портвайн е идеалният избор. Поне така правят в момента модните англичани.

И накрая, чистите алкохолни напитки по правило се смятат за мъжко удоволствие, някак си неуместно за вкуса на жените. За да спазите благоприличието, просто поръчвайте от най-скъпите и най-отлежалите, не по-млади от 4-5 години. Те са и най-меки, трепетни и ароматни, а слабостта ви към тях издава и стил.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР