Носете си новите носии, момичета!

Ако нямате, вземете назаем за Фестивала на народната носия в Жеравна. Оставете вкъщи слънчевите очила и ръчните часовници

Адриана Попова 16 August 2018

Снимка: nosia.bg

Стотици, може и хиляди везани ризи, сукмани, боже мой потури, калпаци и забрадки, вероятно цървули, тъкани престилки, шарени чорапи, внимание! ямурлуци и аби ще бъдат натоварени и тази година в колите, които ще потеглят в посока Жеравна за Фестивала на народната носия. Започва на 17 август и ще бъде закрит в неделя, 19-и. Невиждано събитие, поне аз още не съм го виждала на живо.

Никой, облечен „цивилно“, няма да бъде допускан на фестивала. Правилникът му е интересно четиво. Носенето на слънчеви очила и съвременни шапки е забранено. Разрешени са калпаци, бели кърпи и забрадки. Ръчни часовници не бива да се мяркат (моето поколение още е травмирано от електронните часовници, които проблясваха върху китките на Аспаруховите воини във филма на Людмил Стайков. Или пък бяха византийците?). Използването на телефони – не и не, любителите на селфита да се потискат отсега, как ще оцеляват фестивално, не ми се мисли. По мобилен може да се говори само на специално обозначеното място. Под ембарго са и фотокамерите. Снимки могат да се правят свободно едва на третия ден на фестивала. Никакви храни и напитки не бива да бъдат внасяни отвън. Организаторите обещават, че на чаршията ще се продават вкусни ястия, мезета, вино и ракия, лакомства, както и черги, завивки и битови торби – съвременните чанти също са персона нон грата. Вие бохча не сте ли виждали? Ако нямате собствен ямурлук или аба, елеци от кожа или плетени вълнени дрехи в традиционен стил, може да си наемете на чекпойнта на фестивала и дори да си ги купите. Както и носии.

Дрескодът позволява известни вариации, главно за мъжете, които могат да са с войводски или четнически облекла, старинни военни униформи и свещенически одежди. И за двата пола е дозволен стил, съответен на началото на XX век, ама много в началото, както и фолклорни носии на други народи.

Всякакви пластмаси – бутилки, чаши, чинии, прибори, кутии, термоси, найлонови торбички, както и салфетки, са отлъчени. Не се допускат детски колички и домашни любимци. На пушачите се препоръчва да използват кибрит, прахан, кремък и чакмак и да си носят цигарите в табакера или кожена калъфка, ако обичат. Вместо химикалка е добре да се ползва молив. Собствени нож и пешкир са желателни.

Идеята е всичко да бъде максимално автентично, само хигиената ще бъде осъвременена. Поляните – обезпаразитени, ток, вода и тоалетни – осигурени.

Доколко е популярен фестивалът, може да се съди по това, че месец по-рано повечето състави за народни танци са обсаждани от близки и по-далечни приятели с молби да им бъдат заети носии. За Жеравна ли? За Жеравна.

P.S. Струва нещо – 25 лева на човек за трите дни, освен ако не сте дете до 7 години или спонсор.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР