Стилът на... Божена Панделиева

Малка книга на чудесата

Адриана Попова 13 August 2018

Роклята с релефни червени цветчета Elisabetta Franchi е купена за 25-ия рожден ден на Божена, който тя посреща с майка си в най-красивото село в Англия - Касъл Кум, любимо място на рицарите, които си почивали там след поредния кръстоносен поход, известно и с няколкото вещици, изгорени на централния площад, горките.

Снимка: Венцислава Василева

В хола на Божена Панделиева в голяма саксия живее замиокулкас замиофолия, наричана за кратко ZZ. Идващо от Танзания, растението може да изкара от половин до един месец без вода и това го прави подходящ съжител за едно толкова пътуващо момиче. Божена е маркетинг директор на „Гаранти Коза“ за България и постоянно е по пътя между София и Истанбул, където е седалището на строителната фирма.

От последното си пътуване до Босфора тя се върна с бяла дантелена рокля от турската дизайнерка Yasemin Ozilhan. Новата Ясемин се настани в гардероба на Божена до 3D роклята на Elisabetta Franchi, червената Agent Provocateur, обвързващата Self-portrait и препатилата McQueen. Всяка от тях с историята си. Някои са свързани с предишната работа на Божи в отдела „Малка книга на чудесата“ на най-старата британска банка Barclays, който организирал много специални събития за най-специалните клиенти – онези с минимум милион паунда в банковата сметка. Мислете по-скоро за милиардери, отколкото за милионери. Срещи с Маноло Бланик, представяне на ретро модели Aston Martin или диамантени бижута De Beers за по 5 милиона паунда, разпръснати сред цветята на масата, запознанство с последните модели на часовниците Hublot, благотворително събитие на Burberry, на което принц Хари идва с Меган Маркъл, за да се срещне със състудента си от военната академия Сандхърст и прочут пътешественик Левисън Ууд. Събития с голяма принадена стойност, които богатите сред богатите биха оценили.

Божена има специално отношение към дрехите, обвързвайки ги с места и товарейки ги с емоции. Тя e специализирала моден мениджмънт в HEC в Париж и въпреки че разумът я води към различна бизнес среда, сърцето й бие в равноделния ритъм на модните колекции – пролет/лято, есен/зима. Където и да отиде, тя е истински моден ловец. И обича дискретно марките. Ще го забележите, щом я срещнете.

Божена решава да работи за „Гаранти Коза“, защото може да живее в София, където са семейството и приятелите й, а предложената й позиция позволява много по-пряко да въздейства върху мениджърските решения във фирмата. „Напуснах Лондон с чисто сърце, но пазя контактите си с луксозните брандове и някои от клиентите. Майка ми се смееше, че там съм станала много posh заради средата, в която се движех. Казваше – кога замина да учиш в Англия (Божена е завършила там мениджмънт след дипломирането си в Класическата гимназия в София), кога само в Ritz взе да ти харесва. Впечатленията й от богатите клиенти на банката са, че страдат от „изключителна липса на показност“. На представяне на ретромодели на Aston Martin вижда двама беззъби старци. Решава, че са случайно промъкнали се бедняци и им предлага храна. Отказват, не били гладни. След малко купуват два винтидж астън мартина, един за него и един за нея. Подобна история Божи има и за отварянето на бутик Manolo Blahnik в Лондон на Burlington Arcade. Събитието е „затворено“ само за богати клиенти, които искат да се запознаят с Маноло и той да подпише обувките им. Божена забелязва клошари, мъж и жена. Преди охраната да ги помоли да напуснат, ги вижда самият дизайнер и се спуска да ги прегръща. Оказват се съпругът на Вивиан Уестууд и колумнистка във „Вог“.

Всички тези истории сега са прибрани в огромния гардероб и шкафовете в апартамента с момичешки цветове, в който Божена се е нанесла наскоро. Но... „Гаранти Коза“, които бяха спонсори на тенис турнира в София, имат амбицията през 2020 година да променят визията на града с откриването на Grand Kanyon – комплекс в „Младост“ 3 с високи жилищни и хотелски сгради, мол от отворен „дубайски“ тип, с голямо езеро и плътно озеленяване. И кой знае, може би Божена, ZZ и роклите ще са сред жителите на този супермодерен миниград.  

Бялата рокля Alexander McQueen е известна и като оцеляващата. Божена я купува за коктейл в лондонския ресторант Aqua Kyoto, организиран за представянето на много скъп модел на часовниците Hublot. Виното е аналогично скъпо и колко жалко, че една от поканените дами, разколебана в равновесието си от уханията му, залива новата рокля на Божи, която не плаче, не и пред клиентите. После може. Носи я пет пъти на химическо чистене и сега виненото опетняване е забравено.

Доста обсебваща се оказала черната рокля с дантели на Self-portrait. Моделът се връзва около врата и при първото му обличане за специално събитие Божена се почувствала със затруднено дишане. Някак удържала, но вече вкъщи се оказало, че не може да развърже връзките около врата си. По телефона майка й предложила да се качи на самолета за София и там да неутрализират роклята. Божена решила да преспи, защото нали утрото е по-мъдро. В 6,30 сутринта вече била във фитнеса си и – моля ви, някой да ми помогне. Опитал инструкторът с най-големите мускули, не и не. Тогава се намесила чистачката, която отвързала роклята с фиба. Оттогава не я връзвам около врата, казва Божи.

 

1 КОМЕНТАР
1
Бисерка
13 August 2018, 13:35

Изчерпаха ли се по-съществените и смислени неща за писане?!
Жалко и разочароващо!
Целта на статията е да се парадира с пари, положение, професия, маркови дрехи, захранване със златна лъжица или какво?

ТВОЯТ КОМЕНТАР