Ваканция за косата

4 съвета как да защитим косата си преди срещата й с морската вода, слънцето и пясъка. Кога е желателно да я боядисаме? Събираме мнения и съвети от експертите в областта

Рени Аврамова 27 July 2018

Всяка година се чудим кога е най-подходящото време за посещение на фризьора ни, преди или след лятната ни отпуска? Не е необходимо да се притесняваме от израсналите корени през цялото лято, нито пък да чакаме завръщането си от почивка, за да отрежем краищата си. Събрахме съвети на експерти коафьори, които знаят всички тайни за здравата и красива коса и разбират нуждите и желанията й.

Съвет 1: за боядисване, изчакваме завръщането си от ваканция

Според Джани Копа, собственик на марката R’Factory и известен колорист фризьор, идеалният случай е да боядисаме или променим цвета си след излагане на слънце. Ако предпочетем боядисване, в класическия начин, тоест с химически продукти, е желателно да си дадем срок поне от седмица или две преди почивка и задължително да я защитаваме през цялото време с адаптиран за целта спрей.

Причината: по време на оцветяването колористът окислява косата, което води до повишена чувствителност на скалпа. Косъмът става порест и се поддава лесно на всякакви външни агресии.

Рискът: не поставяме под общ знаменател блондинките и брюнетките. Колкото по-наситен е цвета, толкова по-големи са рисковете от промяната му. Пигментите на цветовете на брюнетките избледняват по-бързо към червеникави или оранжеви отблясъци, докато блондинките променят цвета си към златистите оттенъци.

Нашият съвет: ако не може да минете без боядисване, направете го с щадящи косата бои и средства. Например за блондинките или по-светло кестенявите дами, може да обновите цвета и блясъка на косата си с отвара с лайка. Във водата добавете няколко капки етерично масло от лимон и бихте могли да освежавате цвета си преди излагане на слънце. Брюнетките боядисвайте само корените, но когато сте на слънце използвайте шапка, тюрбан, лента за коса, с които да защитавате и хидратирайте обилно косата си.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР