Гала – мъчителната муза на Дали

Изложба в Барселона показва 200 експоната – картини, рисунки, облекла, свързани с единствената жена в живота на Салвадор Дали

eva.bg 08 July 2018

В Барселона се открива изложба, посветена на съпругата на Салвадор Дали – Гала. Експозицията, която ще продължи до 14 октомври, съдържа близо 200 експоната, заети от водещи музеи в света като мадридския «Рейна София» и парижкия център «Помпиду». Сред тях са картини на Дали, но и работи на Макс Ернст, фотографии на Сесил Бийтън и Ман Рей. В изложбата са включени и някои от забележителните тоалети на Гала, която била особено голяма почитателка на Dior.

Тя е родена в царска Русия с името Елена Дяконова, но сама нарича себе си Галина или Гала. В Швейцария, където отива да лекува туберкулоза, среща поета Пол Елюар, който се влюбва в нея. Двамата се женят, ражда им се дъщеря. Гала обаче има по-важни задачи от това да бъде майка. Докато е още женена за Елюар, става любовница на художника Макс Ернст. Любовният триъгълник се разпада, когато се запознава с 10 години по-младия испанец Салвадор Дали и се превръща в негов мениджър, муза и единствен женски модел.

Отношенията между двамата са повече от странни. Когато се срещат, Дали най-вероятно е девствен заради предполагаема фобия към женските гениталии. За разлика от него Гала има силно либидо и многобройни извънбрачни връзки по време на брака им, включително с бившия си съпруг Пол Елюар. Дали ги поощрява. През 1968 г. художникът купува на жена си замъка Пубол, който може да посещава само с писменото разрешение на Гала. Доста преди Кристо той подписва творбите си с двойното име „Гала Салвадор Дали”.

Дали изобразява съпругата си по най-причудливи начини. В една от картините огромен омар покрива главата й, докато от носа й излита самолет. Рисува я сред насекоми, разпада я на атоми. "Аз я обичам повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо. И даже повече от парите" – ще напише Дали, който наистина много обичал парите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР