Петра Немцова на 39

Тя не брои бръчките, а щастливите си мигове, защото живее втори живот след трагедията, която я сполетя преди 14 години

eva.bg 24 June 2018

Снимка: getty images/guliver

Днес Петра Немцова става на 39 години. Красавицата има за какво да почерпи, защото се е научила да цени всяка година от живота си. Тя вече не брои бръчките си, а щастливите си мигове, защото живее втори живот след трагедията, която я сполетя преди 14 години.

През декември 2004 г. Петра Немцова е на почивка в Као Лак, Тайланд, с гаджето си, английския фотограф Саймън Атли. Часове преди да си заминат, цунами връхлита бунгалото им, което се разпада като кашон. Петра успява да се хване за част от покрива. Вижда как потопът отнася гаджето й, а трупът му е идентифициран три месеца по-късно. Петра остава 8 часа на едно дърво, като на моменти губи съзнание. Двама тайландци я спасяват и я пренасят до болницата върху врата от кола. Лекарите установяват, че си е счупила таза на четири места и има вътрешен кръвоизлиз. След първия преглед те намекват за възможността манекенката да остане инвалид. После докторите прогнозират, че за лечението й ще са необходими поне 2 години, но Петра се оправя за 3 месеца.

Скоро след възстановяването си Петра създава фондацията „Всички ръце и сърца“, чрез която събира средства за построяването на домове и училища за децата сираци или без дом след цунамито.

„Странно е, но дори и когато някаква помитаща трагедия те връхлети изневиделица, винаги има какво да научиш. В един момент си стягах багажа, в следващия миг се борех за живота си. Със Саймън ходехме от година и половина, предишната нощ много се смяхме. Искахме да се оженим, да имаме деца. В онзи момент аз имах всичко, за което човек обикновено мечтае. И за няколко минути то изчезна завинаги. Но дори и това се оказва една възможност да направиш нещо добро. Аз се промених много, направих неща, за които не бях мислила преди това, коренно промених приоритетите си. Толкова е жалко, че е необходима катастрофа, за да ни накара да оценим живота, но е така“, казва Петра Немцова, която оцеля след една от най-унищожителните природни стихии - цунамито в Индийския океан през 2004 година, което уби близо 230 000 души.

Петра е родена на 24 юни 1979 в чешкия град Карвина. Печели конкурс за модели на 15 години и заминава за Милано на 18. Преди трагедията през 2004 тя е изпълнила вече мечтата на всяка манекенка - имала е договор с Викториас Сикрет и е била корица на Спортс Илюстрейтид.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР