Бижутата на алхимика

Един млад дизайнер на бижута е в екип, избран да направи колекция за Bvlgari. Базираният в Милано Виктор Стойчев е с глава в облаците, когато търси вдъхновения, а ръцете му са школувани в керамични, скулптурни и дизайнерски ателиета

Адриана Попова 11 June 2018

Виктор Стойчев от няколко години живее и работи в Милано, където завършва Istituto Europeo di design със специалност дизайн на бижута (сега продължава с магистратура като пълен стипендиант). Преди това се е дипломирал със скулптура във Великотърновския университет. Още по-преди е завършил керамика в Троян.

Виктор Стойчев

Определя стила си като геометричен. Като вдъхновение посочва модерната архитектура и архитекти като деконструктивиста Даниел Либескинд, който спечели конкурса за проект на Кота нула в Ню Йорк. Също и сюрреалистичните рисунки на Гигер. Със себеирония казва, че е грандоман – серията „Логаритмична полярност“ под личната му марка Viktor Stoychev personal design е от мащабни бижута: пръстени, огърлици и брошка, при които удобството отстъпва пред ефекта, те са създадени по-скоро за подиуми и музеи, отколкото за носене. Дизайнът е инспириран от чакрите и енергийните потоци в човешкото тяло, за които Виктор се консултира дори с лекари. С тази серия той участва миналата година в изложба в музея за съвременен дизайн La Triennale в Милано. „Логаритмичните“ бижута са направени от злато и алуминий, скъпоценни и полускъпоценни камъни, като особеното е, че по тях няма заварявания, а само прегъване на металите като своеобразна спирала на Фибоначи.

Смесването на материалите е любима творческа игра на Виктор. Комбинирането на 3, 4 или 5 метала, вкарването на керамика, на скъпоценни дървесини като абанос, на природни заемки – яйца от щраус, рога от бизон и елен, крокодилска или щраусова кожа, превръщат бижутата му в особен „алхимичен“ продукт с източноевропейска чувствителност, който се харесва на софистицираната публика. Във всеки случай след завършването на Istituto Europeo di design Виктор получава предложение да работи в студиото на дизaйнера Arcangelo Bungaro. Двамата са избрани да направят колекция пръстени и обици, посветена на 40-годишнината на бижутерската фирма Alfieri & St. John. В леките ефирни форми от 18-каратово жълто, розово и бяло злато се разпознават листата на крушово дърво, което е логото на изработваните в града на бижутерите Виченца украшения на Alfieri & St. John. Пръстените са единични, двойни и тройни. Използваните камъни са диаманти, аметисти, рубин, топаз, опушен кварц. Запазена марка на Alfieri & St. John е поставянето на малък рубин до логото от вътрешната страна на бижутата.
Най-големият успех досега е поръчката за пълна колекция бижута за Bvlgari – гривни, обици, пръстени, колиета от злато, платина, емералди и диаманти (сапфир, рубин и емералд на практика са камъни с еднаква структура, но с различен цвят). Контактът с легендарната фирма е едновременно неочакван и логичен, като онези успехи, които идват след здрава работа, но в тях има и доза късмет. Виктор няма право да издава подробности за колекцията за Bvlgari, преди тя да бъде пусната на пазара.

Самият той носи пръстени, гривни, часовници, но не и колиета и обици. Освен бижута, изработва още чанти, колани от кожа и силикон, очила и часовници.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР