Кан - спомени от старите ленти

eva.bg 03 May 2018

Снимка: getty images/guliver

Седемдесет и първият кинофестивал в Кан се открива на 8 май и в негова чест в майския брой на EVA припомняме някои от емблематичните фотографии от историята на най-бляскавия филмов празник.

Арнолд Шварценегер показва мускули на света

През 1977 г. 29-годишният тогава Шварценегер е в Кан заради документалния филм Pumping Iron, посветен на бодибилдърите, в който участва и той. Купува си нов ленен костюм за пресконференциите, но решава все пак да се възползва и от тялото си, за което е работил усилено толкова години наред. На снимката той е заобиколен от танцьорки от „Крейзи Хорс“, облечени като срамежливи девици, но не се вижда дори част от около 50-хилядната тълпа, струпала се да ги гледа, тъй като в онези години културизмът е по-скоро екстравагантност. В Кан през тази година се развихря истинска Арни-мания и дори Джаки Кенеди организира специално в негова чест обяд месец по-късно в Манхатън.

Уго Тоняци, спагети на плажа

Разправят, че големият италиански актьор Уго Тоняци, звездата от култовия филм „Голямото плюскане“, бил единственият мъж в Италия през 50-те и 60-те, който се осмелявал да готви и да си признава, че го прави (пък и дори му харесва), без да се притеснява за мъжката си репутация. През 1964 г. Тоняци е в Кан, за да представи новия си филм „Жената маймуна“ (реж. Марко Ферери, с Ани Жирардо) и демонстрира забележителните си готварски умения директно на плажа пред фестивалния дворец. Починал през 1990 г., той и до днес е известен в родината си не само като един от най-големите италиански актьори, но и като отличен готвач и гурме специалист. Според някои той и Джулиета Мазина, съпругата на Федерико Фелини, приготвяли най-добрите спагети на света.

Любопитни кадри и истории от прожекцията на "Шофьор на такси" в Кан през 1976, от изявите на Катрин Деньов през 1965 и на Мадона, която се превръща в абсолютно събитие на фестивала, през 1991, Бриджит Бардо и Кърк Дъглас през 1953 и още много спомени от старите ленти четете в EVA през май. Броят вече е на пазара.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР