Чианг Май – един различен Тайланд

Далече от лудницата и шума на Банкок и Пукет

Благомира Василева 24 April 2018

Уот Рон Хун, по-известен като Белия храм

Снимка: Благомира Василева

Ако търсите бели фини плажове и тюркоазени води, в които лъкатушат пъстри лодки, няма да ги намерите в Чианг Май. Градът е другото лице на Тайланд и определено заслужава да се види. Там може да избягате от лудницата и шума на Банкок и Пукет, за да се насладите на един приятен и автентичен Тайланд. По улиците на Чианг Май няма да видите характерните за Банкок малолетни платени момичета, нито пък „тунинговани“ травестити.

Чианг Май е най-големият град в Северен Тайланд и втори по големина след Банкок. Намира се на около 700 км разстояние от столицата. До него се стига много лесно с полет на Qatar airways, само с едно кратко двучасово прекачване в Доха. Чианг Май лежи на брега на река Пинг в подножието на Хималаите. Цялата област е покрита с джунгли, а това, което прави впечатление в самия град, е че навсякъде е много зелено.

Климатът в Чианг Май е много по-приятен от този в южната част на страната, защото влажността на въздуха е доста по-ниска. Най-горещият период е март-април, когато температурите варират от 25 до 35 градуса. Предимството да отидете точно в този период е, че той съвпада с лятната ваканция на учениците и трафикът по улиците е много приятен. Липсват всякакви задръствания и навалици от хора.

Храмовете

В Чианг Май и околността са запазени повече от 100 будистки храма, кой от кой по-красиви, златни, пищни и впечатляващи. Най-забележителният от тях Doi Suthep е разположен на около 15 км от града. До него се стига с кола/автобус, а след това пеша по колоритно стълбище, наброяващо 300 стъпала, където малки сладки дечица се снимат с туристите срещу дребни стотинки. Храмът, който е кацнал на хълм, е изключително колоритен и красив, заобиколен от тропически разстения и цветя.

Зздължителна спирка в Чианг Май е и впечатляващият с типичната си за района златна архитектура - Viharn Lai Kham.

Уот Рон Хун, по-известен като Белия храм, е само на час от Чианг Май и е забележителност, която не оставя никой посетител безразличен. Авторът на това произведение е искал да създаде най-красивия храм, който да привлича посетители от цял свят, както Тадж Махал. Величествената постройка е с коренно различна архитектура от всички останали храмове в Тайланд, сякаш е нереална и излязла от приказките.

Нощният пазар

Една от най-големите атракции на Чианг Май е известният Нощен пазар, който се простира по дължината на няколко улици, по тротоарите и във вътрешността на сградите. Там може да откриете всевъзможни стоки - от сувенири през дрехи до улична храна.

Храната

Храната в Чианг Май е много разнообразна, екзотична, прясна и вкусна, но често е много силно подправена и люта, което може да изненада неприятно западния вкус. Можете да се насладите на добре приготвени риби, скариди, всякакви морски дарове, пиле, зеленчуци, много вкусни супи и десерти. Препоръчвам да завършите обяда или вечерята си с традиционния за Чианг Май плодов десерт – манго с лепкав ориз.

Spring Lady  

Blagomira.SpringLady

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР