Кралят на романса Андре Рийо

Някои предпочитат ферари, а аз - къща за пеперуди

Лилия Илиева 17 April 2018

Андре Рийо е един от най-популярните музиканти в света и цигуларят диригент с най-големия частен оркестър. Наричат го „кралят на романса“ или „кралят на валса“. Според сп. Billboard концертите му събират публика, равна на тази на Coldplay и AC/DC. Андре е продал 40 милиона албуми и DVD-та, оглавявал е 30 пъти световни музикални класации. Носител е на 480 платинени плочи за продажби, има три награди Брит и милиарди гледания по Youtube. Андре свири на цигулка Страдивариус от 1732 г. Едно от хитовите му изпълнения, популярни по цял свят, е валсът, композиран от холивудския актьор Антъни Хопкинс.

Самият сър Антъни Хопкинс споделя за музиканта: "Андре е много готин и станахме близки приятели. И не мога да повярвам, че го гледах по телевизията, а вече е някой, с когото съм се срещал, обядвал. Все още изпитвам това притеснение и вълнение, когато срещам известни хора. По същия начин, по който се вълнувам: „Боже, срещнах Робърт де Ниро, говоря с Робърт де Ниро.“, се вълнувам и: „Боже, срещам Андре Рийо, говоря с Андре Рийо!“ Той изпълнява моята музика, посочва ме пред публика..."

Вълнуваме се и ние от възможността да го срещнем. В сп. EVA през април ще ви заведем на гости в замъка му в Маастрихт. Заедно ще седнем в кухнята на Рийо на мястото, където за последен път е закусвал Шарл де Батз Кастелмор Д`Артанян, прототип на главния герой на романа на Александър Дюма-баща „Тримата мускетари“, през 1673 г.,  ще се разходим в къщата за пеперуди и на кафе и чийзкейк ще поговорим с Краля на валса. За неговите срещи - с английската кралица, за чиято 90-годишнина написа валс и със сър Антъни Хопкинс, за съдбовната му среща със собствената му съпруга, когато той е бил на 11, а тя - на 13 години, за идеята му да направи пицария и защо вместо ферари е предпочел да има къща за пеперуди. И още, и още - четете в новия брой на сп. EVA.

А удоволствието да го видим предстои на 16 и 17 юни в Арена Армеец, благодарение на БГ Саунд Стейдж.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР