Устойчива красота, част 2

С колекцията H&M Conscious Exclusive 2018 и един вдъхновен предприемач - Вера Тинкова

Кристина Симидчийска 13 April 2018

фотография: Елена Ненкова грим: Елиза Попова коса: Парашкев Тодоров-Финчи, гардероб: H&M Conscious Exclusive 2018. Кадрите са заснети с любезното съдействие на галерия The Fridge

Новата колекция H&M Conscious Exclusive 2018 за пореден път доказва, че модата не само може, но и трябва да дава пример със съзнателната си грижа за природата. Вдъхновени от съюза между впечатляващия дизайн и непрестанното търсене на нови екологични материи, поканихме три не по-малко вдъхновяващи дами да разкрият своята гледна точка към устойчивия начин на живот и да споделят няколко добри съвета как да се присъединим към мисията за по-устойчиво бъдеще.

Втората дама, която избрахме да ви представим впечатлява с динамиката и безстрашието, с които сменя посоките в живота си. Допреди няколко години Вера Тинкова бе собственик на едно от най-известните танго студия в България - Tango&Pepper Studio. Днес тя съвместява страстта си към хубавата храна със здравословния начин на живот, създавайки своята малка хранителна революция – пробиотичните зрели ядкови сирена Cheese The Queen, които спокойно могат да бъдат наречени „пробиотик в гурме форма“, или още един съвременен прочит на търсенето на съзнателна хармония с природата.

Новост в колекцията Conscious Exclusive са бижутата от рециклирано сребро, добито от надземни източници и промишлен скрап, като стари свещници, прибори от стерлингово сребро, монети и бижута.

Как съвместяваш идеята за устойчив начин на живот с ежедневието си?

Винаги пазарувам внимателно и подбирам храни, които нямат твърде много остатъчен боклук като найлон и пластмаса. Предпочитам такива, чиито опаковки са рециклируеми. В града се придвижвам основно пеша, а когато ми трябва кола – напоследък разчитам на електрическите коли Spark. В домакинството ми използвам препарати, които са еко и био, и съответно не замърсяват толкова много водата. И също така в дома си избягвам да се затрупвам с излишни вещи, които по-скоро ограничават пространството и свободата ми, отколкото да ги изпълват с нещо. С годините осъзнах, че все повече предпочитам да живея леко, обграждайки се с по-малко неща, носещи ми единствено комфорт, функционалност и радост. Тази идея постоянно присъства в мислите ми, когато избирам неща за себе си, било то в работата или ежедневието.

Какво е устойчив стил за теб?

Свързвам го отново с лекотата и удобството в ежедневието. Напоследък за мен е особено важен комфортът на дрехите, а едновременно с него търся и усещането за градски шик. Предпочитам естествените материи, харесвам и тези, които са били рециклирани или са произведени по някаква интересна технология следваща тенденцията за устойчивост. Също така, при подбора на гардероба си следвам правилото: едно взимам, едно оставям. Не обичам да пазя и прекалено стари дрехи, защото те са свързани с определени моменти от миналото. Предпочитам да се обновявам постоянно и да виждам промяната в себе си. Било то и през призмата на дрехите.

Каква според теб е ролята на модата в създаването на устойчиво бъдеще?

Голяма със сигурност, дори и от гледна точка на трендовете, които се следват. Фактът, че вече могат да се произвеждат материи от найлонови отпадъци или друг вид суровини е страхотна възможност за модния бизнес да разработва все повече иновации в устойчивото производство. Мисля, че вече всички виждаме до какво води неекологичният начин на живот и всички страдаме от влиянието му. Чудесно е, че модата пое тази посока, предвид мащабите на индустрията. Освен това, дрехите все пак са сред основните начини, с които се изразяваме. И устойчивият стил може да бъде важна част от твоето изявление и отношение към света.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР