Ин и ян в хармония

Дизайнът на този апартамент в престижен столичен квартал не се подчинява на специфична интериорна стилистика, има подчертано градско внушение и балансира енергиите ин и ян така, че всеки член на семейството се чувства комфортно и добре

Елка Влаховска 08 April 2018

Снимка: Светослав Караджов

Собственичката Веселка Каменова, икономист по образование, подхожда като към бизнес план, в който с разумен бюджет да се постигне максимално удобство на живеене и функционалност, усещане за лукс и категоричен индивидуален характер. Доверява се на Ина Дамянова, която съчетава в творческата си биография артистизма на художник и рационалното овладяване на пространствата на интериорен дизайнер. Смела, креативна и с разпознаваем индивидуален почерк, Ина не случайно спечели първа награда за частен интериор на Dibla Design Awards 2017, оспорвано състезание с българско и международно жури, което оценява постиженията на нашите архитекти и дизайнери през годината.

„Една от основните цели, които си поставям при проектирането на пространствата, е да оставям част от себе си и като артист, а не само като дизайнер – казва Ина Дамянова. – Смятам да развивам индивидуалността, която нося като художник, в интериорна среда. Затова вкарвам задължително във всеки дом, който правя, картина или стенопис, авторско осветително тяло или порцелан.“

Веселка Каменова

Още с влизането от входната врата се усеща, че градският апартамент има своя собствена душа и сякаш „общува“ с теб. Неговото ърбън индустриално звучене с присъствието на бетон, метал и дърво е одухотворено с експресивната рисунка с флорален мотив върху облицовката на стената с черни бетонови плочи. Друга, рисувана от Ина, композиция с ефирни пера и бижута украсява стената на детската стая.

Дизайнерското решение за фронтални стени огледала (зад едната е скрит голям гардероб) отварят пространството и дават пет различни отражения и гледни точки. В която и стая да застанеш, при отворени врати имаш контакт с всички пространства и те отразяват апартамента по много различен начин. Магично усещане! 

Сред ефектните дизайнерски трикове е изграждането на междинна стена в хола от гипскартон с дъбова облицовка и въртящ се панел в нея. Пространството е разделено на две части – хол и трапезария, без да се затваря изцяло, а в панела от едната страна е вградена поставка за вина, а в другата – телевизор. Според настроението и предпочитанията за прекарване на свободното време човек може да гледа телевизия в холната или в трапезарната част или да получи усещането за уютната атмосфера на винобар. 

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР