„Tomb Raider: Първа мисия”: Не такава Лара Крофт

Алисия Викандер е по-soft Лара Крофт в „Tomb Raider: Първа мисия” („Tomb Raider”) на реж. Роар Утог . В кината от днес

Ирина Иванова 16 March 2018

Дуелът Анджелина (Джоли) vs Алисия (Викандер) можете да си го разиграете сами като преди да гледате Викандер като новата Лара Крофт в „Tomb Raider: Първа мисия”, си припомните, поне с трейлърите, Джоли като първата Лара Крофт. Някои ще попитат сигурно защо трябва да ги сравняваме след като всяка си е прекрасна по своему или нещо подобно. За по-интересно, как защо! Сравнението си е половината от преживяването в случая.

За позабравилите или въобще негледалите – все пак първият филм за Лара „Лара Крофт: Томб Рейдър” излезе преди цели 17 години, вторият – преди 15 и от тогава до сега са само видеоигри – припомням коя е Лара Крофт в едно изречение: тя е смелата и винаги готова за приключения и ръкопашен бой дъщеря на прочут археолог, който все я забърква в някакви свои открития и после тя трябва да се справя сама с древни проклятия, прастари предмети-носители на могъщи сили, безмилостни типове, чудовища, съкровища и т.н. В общи линии баща й й създава доста проблеми и затова някак не върви да я наречем „момичето на татко”.

В новия „Tomb Raider: Първа мисия” сюжетът е в общи линии същият. Разликите идват от промените в характеристиките на самата Лара Крофт. Сега тя работи като куриер, живее най-обикновен живот, а някакви кухненски работници дори си позволяват да я харесват. Сякаш е забравила коя е и кой е баща й, но се случва нещо, което я кара да си припомни и да се върне към истинската си природа, а именно – да запраши към далечна екзотична страна с една раница на гърба (добре, кой не мечтае за това!) и там да намери, каквото търси.

Когато грабна ролята на Лара, Анджелина бе на 26 и вече бе спечелила своя Оскар – за великолепната си роля в „Луди години” (Girl, Interrupted, 1999). Когато грабва ролята на Лара Втора (можем така да си ги номерираме - като кралете с имена Луи и Хенри например) Алисия Викандер е на 28-29 и също вече е спечелила Оскар – за „Момичето от Дания” (2015). И двете, разбира се, тренират до припадък, за да придобият спортната форма на първообраза от компютърната игра. И сюжетите на филмите, както вече стана въпрос, в най-груби линии са сходни. Обаче истината е, че между Лара на Джоли и Лара на Викандер има сериозни разлики (е, не чак толкова сериозни, че човек да напише докторат за тях, но все пак).

Анджелина влезе в този франчайз като екшън богиня, а и двата филма за Лара с нейно участие бяха така направени, че да подчертаят този ефект – много екшън сцени, много зрелищни битки, много ефекти, доста по-секси, макар и някак „техно секси”, визия. Приличаше дори леко на комиксов супергерой. Сега Алисия Викандер е по-невинна, по-тийн, по-андрогинна, в същото време и по-женствена, но по човешки начин, а не като героиня от игра. Онази Лара бе много по-стилизирана от тази и освен това по-хард, сто пъти по-самоуверена, по-иронична дори. В новия „Tomb Raider: Първа мисия” ми липсва малко чувството за хумор.

Много харесвам обаче това решение на създателите на филма вместо да форсират екшъна и CGI, да бият лек отбой и да се върнат към по-старомоден тип филмов разказ, към една по-емоционална, по-чувствителна Лара Крофт. И Викандер е великолепна в тази роля (както и във всички други, но млъквам, защото преди години така писах и за Дженифър Лорънс, а тя взе, че се снима в „Red Sparrow”, простете, че го споменавам). Да, не е машината Анджелина, не мачка по пътя си, но е по-нежна, по-вглъбена. С една дума - по-soft Лара Крофт.

Никога не съм играла която и да е от игрите с Лара Крофт и нямам намерение да си измислям, затова попитах хора, които ги разбират тези неща и моят добър приятел Алекс Зиновиев бе така любезен да ми изпрати клип, в който сравняват новия „Tomb Raider: Първа мисия” с компютърната игра – приликите са сериозни. Всъщност още докато гледаш филма – особено в моментите, в които Лара тича например - усещаш отдолу енергията на дигиталната героиня от играта. И това не е лошо, готино е.

Така че освен трейлъра, вижте и този клип по-долу. За мен беше много интересен. Както и ми е интересен въпросът дали Лара Крофт на Викандер ще оцелее или зрителите, свикнали вече на свръхзрелищни екшъни, ще обърнат палци надолу.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР