Парфюмни грешки, които да избягвате

Неправилно съхранение на флаконите, грешки в нанасянето на парфюма или в избора му...

eva.bg 13 February 2021

Неправилно съхранение на флаконите, грешки в нанасянето на парфюма или в избора му... Събрахме съвети от професионалисти – известни носове, които ни помагат да разнесем аромата правилно върху тялото, да удължим ефекта му максимално, да не променяме уханието във флакона и да изградим правилни взаимоотношения с него.

След пръскане не втривайте аромата

Това е абсолютно неосъзнат навик и много често срещана грешка. След като пръснете върху китките си, обикновено разтривате кожата си. Според Франсоа Донш, олфактивен нос към парфюмерии Givenchy, това е неправилно, тъй като при триенето нагрявате кожата и засилвате производството на определени ензими, които със сигурност променят звученето и композицията на аромата. Обикновено този жест променя върховите и средните нотки. Ако композицията е изградена от цветен букет, намесата ви ще е голяма, тъй като топлината от кожата видоизменя цялата ясна структура. За да запазите уханието в оригиналната му форма, съветът от „носа“ професионалист е да нанесете няколко капки върху китките и да ги оставите да попият.

Правилно съхранение

Парфюмите са чувствителни към промените в околната среда, затова е от значение правилното им съхранение. Тази тайна сподели британската парфюмеристка Линда Пилкингтон, създател на марката Ormond Jayne. Парфюмите не харесват резките температурни промени и при внезапни скокове се наблюдават неочаквани химични реакции, особено сред естествените съставки, в резултат на което ароматната композиция се видоизменя и често не към по-добро ухание. Ако оставите цитрусов аромат във влажна топла стая, например баня, скоро ще забележите, че съставът му е станал горчив. Обяснението за химиците-парфюмеристи е просто: високата влажност го е променила. Колкото и странно да ви изглежда, най-доброто място за съхранение на ароматите е в кухнята, там, където те са се появили в началото. Обикновено това е стая, в която температурата е около 22 градуса.

Избирайте малък размер

Дори точно този парфюм да е най-голямата ви любов, не се презапасявайте с голям формат. Този съвет получихме от парфюмериста на Givenchy Франсоа Демаши. Желателно е да използвате парфюма бързо, тъй като кислородът, който е естественият враг на всички парфюмни съставки, не може да бъде спрян или ограничен и постепенно унищожава крехките молекули в ароматното съединение. Ако имате малко на брой аромати и сте решили да го използвате всеки ден, тогава по-големият формат флакон е оправдан. Но ако разполагате с богата ароматна колекция и сутрин сте затруднени в избора си, е за предпочитане да се спрете на малки разфасовки. Сигурно повечето от вас се чудят какъв е срокът на годност на един парфюм. Според професионалистите продължителността на живот на една ароматна мелодия е около 3 месеца. Това е доста условно и зависи от множество фактори.

Не се притеснявайте от химията

Зеленият тренд печели все повече почитатели през последните години и желанието за натурални продукти се прехвърля като тенденция и при ароматите. Колкото и да обичаме идеята за естествени материи и съставки, това не винаги е възможно, особено при парфюмите. Според известния нос на Hermes Кристин Нейджъл, „естественият мускус, който преди години се добиваше от животни, вече е напълно забранен за използване в изкуството на парфюмерията. Плюс е и, че изкуственият мускус придава мекота и подобрява ароматната следа, която парфюмът оставя след вас.“ Други известни ухания, например на божур, фрезия или лилия, не биха могли а бъдат извлечени от цветята, тъй като просто не съществуват в природата. Съвременните разработки и формули са строго контролирани и тествани за безопасност, което дава възможност на парфюмеристите да възпроизвеждат естествените нотки в лабораторията. Вярваме безпрекословно на Кристин, създала едни от най-любимите ни аромати (Hermes Eau de Merveilles Bleu), която твърди, че съвършената композиция се базира на микс от естествени и изкуствени съставки и етерични масла.

Смесвайте и наслагвайте аромати

Ако искате да удължите трайността на парфюма си, най-добре е да го нанесете върху влажна кожа. Съветът получихме от Деби Уайлд, директор към Jo Malone. Веднага след душ или вана нанесете върху цялото тяло хидратиращ крем - перфектната ситуация е той да е от същата гама като парфюма ви. Научете се да напластявате текстури и аромати и да си създадете уникален лично ваш бюти ритуал. Ако искате да се поглезите, може да добавите няколко капки лавандулово масло във ваната си, след което да подсушите кожата, да я хидратирате обилно с крем за тяло с ухание на босилек и нероли и да завършите ритуала с парфюм с нотки на нар. Това е само един пример на успешна композиция, изпробвана от Деби Уайлд, но не се притеснявайте да избирате, смесвате и преливате ухания и акорди, докато откриете вашия личен ароматен шлейф.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР