Обет за мълчание

Тънка кожа, осеяна с бръчки и петна – ръцете са истинската визитна картичка, разкриваща рождената ни дата. „Мълчанието“ им не е свързано със злато, а с редовни грижи

Рени Аврамова 09 март 2018

Снимка: pexels

Ръцете са една от най-важните части от човешкото тяло, видима и... доста онеправдана. Използваме ги всекидневно във всякакви дейности, така че заслужават същото внимание, каквото отдаваме на лицето. Като него и те говорят много за нашата индивидуалност, професия, пол и възраст. Когато чуете за бръчки и стареене на кожата, първата ви мисъл е за лицето и шията, но истината е, че следите на времето се отпечатват и върху ръцете.

Вземете се в ръце

Редовно пренебрегвани, ръцете ни се нуждаят от всекидневни грижи. Честият контакт с вода и химикали, излагането на слънце и студ поставят кожата под голям стрес. Тъй като ръцете нямат мастни жлези, които да ги защитават, а и горната страна на дланите съдържа 5 пъти по-малко влага в сравнение с другите участъци на тялото, грижата за тях трябва да е особено внимателна. Трябва да се има предвид, че с напредване на годините подкожната мазнина се топи и структурата на ръцете е по-видима.

Фини ръце на фея при минус 10 градуса

В студените месеци трябва да внимаваме, ако не искаме да се окажем с подути разкривени пръсти като тези на Мерил Стрийп, превъплътила се във вещицата от мюзикъла „Вдън горите“. Студът и мразовитият вятър са нашите обичайни врагове, които водят до загуба на вода, постепенно изчезване на защитния мазен филм и загрубяване. В допълнение към силно нежелания ефект на „крокодилска кожа“, при измръзване могат да се появят болезнени пукнатини. Следователно е време да въведете „магически“ ритуал, който да се погрижи за символа на женствеността ни.

Превенция, а не лечение

Съвсем естествен рефлекс е да помислите за целогодишна защита. Всеки ден носете ръкавици, които, освен че са красив аксесоар, предпазват от студа. Използвайте ръкавици при миене с агресивни препарати, а също така при работа в градината. За съжаление опаковането на ръцете има не само положителен ефект, а често стягането води до задушаване. Понякога триенето на тъканите до крехкия епидермис оставя и неприятни червени петна. Много са бариерните кремове, които възстановяват и защитават кожата, но сред фаворитите ни са Cold Cream на Avene (с течни кристали с дълготрайно освобождаване на вода, за 24-часова хидратация), Atoderm Ultra-reparateur на Bioderma (възстановява напукани и разранени ръце), Creme Mains на A-Derma (с мляко от овес и глицерин) и Mava+ Extreme Care for Hands на Mavala (с микс от растителни масла и бизаболол). Но да не забравяме и другите често игнорирани от нас невидими врагове за кожата на ръцете ни – водата и слънцето. Колкото и да е странно, водата води до допълнително изсушаване, затова винаги когато миете ръцете си, ги подсушавайте до върха на пръстите и между тях с мека кърпа. Слънцето доказано ускорява стареенето на кожата и първите следи са тъмните петна, последвани от бръчици. Затова, когато сте навън, освен лицето, покривайте със слънцезащитен крем и ръцете си.

Нова кожа

Breaking news! Мъртвите клетки се натрупват и върху ръцете. Тоест време е да започнем да ги ексфолираме подобно на тялото и лицето. Така ще се освободите от повърхностния слой клетки, ще омекотите кожата и ще я подготвите за последващите грижи. Естествено, може да се обзаведете със специален ексфолиант за ръце, но истината е, че продуктите за лице и тяло също ще ви свършат добра работа. От значение е редовното почистване, но не бъдете прекалено агресивни, за да не нараните кожата. Една минута е достатъчна – ни уверява скрабът за ръце One Minute Hand Scrub на L’Occitane en Provence, който отстранява мъртвите клетки и изглажда кожата с натрошени ядки от карите, а за омекотяване се грижи добавеното 10% масло от карите.

Спешна хидратация

Всичко започва с усещането за опънатост. Първият звънец сигнализира, че ръцете не са достатъчно овлажнени. За да се наситят с влага клетките в кожата, трябва да се увеличи съдържанието на вода, а доставката й в дълбоките слоеве става чрез съставки като глицерин, урея или хиалуронова киселина. Някои от кремовете са богати и с активни овлажняващи съставки, които се грижат и за ноктите и кожичките, често пренебрегвани зони в грижата у дома. С коктейл от минерали и витамини, чист акациев мед и растителни масла кремът Reve de Miel на Nuxe е идеална грижа за ръце и нокти. Със силно хидратиращи свойства се отличават Re-Nutriv Intensive Smoothing Hand Creme на Estee Lauder, който в допълнение изсветлява тъмните петна, и La Creme Main на Chanel, обогатен със скъпоценни съставки, запазени за парфюмерията, като масло от майска роза и избелващ ирис. Понякога се налага да тествате дузина продукти, докато откриете подходящия за вас, но след това той се превръща във верен страж през цялото денонощие. За да намалите дискомфорта в крайниците, създайте си ритуал от три стъпки: сутрин нанасяте овлажняващ крем, вечер преди лягане – подхранващ и периодично спете с козметични ръкавици през нощта. Сред любимите ни са Avocado Skincare Gloves на Sephora, които са стилизирани с коледни мотиви и след нощ с тях ще усетите ръцете си по-меки, възстановени и напоени с влага. Топлината на нощта ще улесни проникването на активните съставки в кожата и на сутринта ръцете ви ще са максимално хидратирани и възстановени.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР