Да замразим мазнините чрез криолиполиза

Корем, бедра, двойна брадичка... криолиполизата е неинвазивна терапия, чрез която се отстраняват част от мастните клетки чрез студ. Дали наистина има отслабващ ефект и ще успее ли да детронира липосукцията?

eva.bg 10 September 2020

Криолиполизата предизвиква истинска революция в областта на естетиката, тъй като с неинвазивни процедури елиминираме натрупаните в тялото мазнини. Подходяща е за всички, които се страхуват от скалпел или от анестезия, задължителна при по-сериозните процедури.

Далече във времето

Много изследвания са доказали, че въздействието на ниската температура върху кожата води до ускорено обновяване на клетките и това удължава младостта й. Още в древността са били популярни ледените вани за подмладяване в страни като Финландия, Русия, Полша, Украйна и може би и затова северните нации остаряват в по-късна възраст от южните. Няма да се връщаме много назад, а само през 70-те години на миналия век, когато лекари изписват експериментална терапия на деца, като им препоръчват да хапват сладолед, за да успокоят болка в зъбите и венците. Малко по-късно се установява и връзката между студа и потенциалната загуба на мазнини, като се провежда проучване сред каубоите, упражняващи професията си в студени и мразовити условия. При тях се наблюдава патология, под формата на почти напълно липса на подкожна мастна тъкан, особено в областта на бедрата. Доказано е, че това се дължало на триенето на краката в седлото и много ниските температури. Този факт се оказал напълно достатъчен за изследователите доктор Дитер Манстейн и Рокс Андерсън, специалисти към центъра Wellman Center for Photomedicine към университета в Харвард, САЩ, за да започнат собствени наблюдения и да публикуват своите научни изследвания. Ражда се нов феномен – криолиполизата.

Как се случва явлението отслабване в студа?

При криолиполизата се изстудяват локализираните втвърдени мастни депа, като се предизвиква апоптоза, тоест естествената смърт на адипоцитите (мастните клетки). През следващите три месеца след терапия, около 25% от мъртвите мастни клетки се елиминират чрез лимфната система, а останалите се свиват, като по този начин се намалява дебелината на слоя от адипоцити.

Кои зони могат да се обработват?

- корем и любовни дръжки
- дупе и ханш
- вътрешна и външна част на бедрата
- вътрешна и външна част на ръцете
- колене
- гръб
- двойна брадичка

Как действа технологията?

Както казахме, мастните клетки се разрушават чрез замразяване и това се случва посредством апарат с апликатор, който засмуква чрез вакуум определено количество подкожни мазнини. Вакуумът блокира преминаването на кръв в засмуканата област, което предотвратява затоплянето на зоната. Апаратът охлажда мазнините до -8 градуса Целзий и структурата на мастните клетки се разрушава. Необходими са 3 процедури за оптимален резултат, които се правят през месец и всяка е с продължителност 70 минути. Повечето от нас се притесняват от температура -8 градуса, но се оказва, че е оптимална за премахване на мазнините, без да се наранява кожата. Не се усеща болка, а леко изтръпване и зачервяване на третираното място.

Алтернатива за цялостно подмладяване

Криосауната, която може да опитате в някои от центроветев София и страната, е подобна на горещата сауна, но вместо топлина имате кратък 2-минутен контакт на тялото с охладен до минус 170 градуса газ. Ефектът е моментален, още в първите 5-10 минути и е с продължителност около 6 часа. Бърза, комфортна и безопасна процедура, при която в следствие на студа кожата се обновява, активира се обмяната на вещества и се засилва имунитета. От студа кожните рецептори изпращат сигнали до мозъка и в организма нахлува мощно отделяне на ендорфини. За този ефект са необходими обикновено час и половина, два интензивно натоварване във фитнеса. Процедурата е подходяща за лечение на целулит, но също така астма, псориазис, екзема, алергии и травми, а благодарение на усиления топлообмен процедурите в криосауната подпомагат загубата на тегло (изгарят се до 1000 калории при една процедура).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР