Женската солидарност

Продължението на историята, започнала с благотворителната галавечер на списание EVA

Ваня Шекерова 04 December 2017

Снимка: Светослав Караджов

Истината е, че Боряна Радева и Нана Гладуиш се срещнаха за първи път на живо преди вечерята в Гранд Хотел София, на която фондация „Една от осем“ получи договора за дарение на мобилния ехограф, закупен от управляващия съдружник в Евромаркет България.

„Може ли да ви прегърна?“, попита Боряна и без да дочака отговора на Нана, я скри в обятията си. „Възхищавам ви се“, промълви и протегна ръка към останалите момичета от фондация „Една от осем“, дошли с розовия кемпер до офиса на Евромаркет, за да получат апарата лично от дарителката му – инж. Боряна Радева.

Всичко започна от един разговор, в който разказах на Боряна идеята тази година благотворителната акция на списание ЕVA да бъде свързана с пътуващия розов кемпер на фондация „Една от осем“. През юли Нана обяви старта на този свой проект за помощ и подкрепа на всички жени в нейната ситуация дори и в най-отдалечените кътчета на България. За никого не е тайна, че пет години след първата диагноза рак на гърдата и успешно лечение Нана тази година се сблъска отново с рака – този път на другата гърда. И успоредно с лечението си продължи да помага чрез фондацията си на жени със същата диагноза. Както каза самата тя: „Искаш ли да се спасиш, помагай на другите.“

Само като споменах на Боряна Радева, че розовият кемпер се нуждае от оборудване, за което ние от списание EVA ще събираме средства, тя заяви, че иска лично да купи за кемпера мобилен ехограф. Ама това са много пари, опитах се да я накарам да приеме да го направим заедно с други дарители, както миналата година, когато събрахме с помощта на всичките си приятели и партньори сума за мобилен ехограф за Общинска болница в София. Не, Боряна категорично заяви, че иска да го направи сама, като личен жест на съпричастност към каузата на списание EVA и към фондацията на Нана, това смело момиче, от което се възхищаваме всички. Помоли ме да поискам от „Една от осем“ да съберат оферти от вносителите на медицинска техника за най-доброто, което ще върши работа в кемпера. И бързо!

Когато се обадих на Нана с новината, тя беше на химиотерапия в Израел. Загуби гласа си от вълнение, затвори, без да знае, че аз също имах нужда да прекъсна, защото сълзите ме задавиха.

Дни по-късно препратих на Боряна офертите за мобилни ехографи заедно с препоръките на няколко лекари, с които от фондация „Една от осем“ бяха се консултирали. Боряна плати на минутата мобилния ехограф, който специалистите бяха оценили като най-подходящ и надежден. Купи и лазерен принтер за него. С опита си на професионалист в търговията с високотехнологично оборудване внесе уточнения и корекции в договора с фирмата доставчик, главно в частта за гаранционното обслужване и сервиза. Подписа го. И с прегръдката си дари на Нана и на толкова много жени кураж и подкрепа, обич и надежда. Това е.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР