Анджелина Джоли

Казват, че Господ слага във всяка жена бучка захар. Някои дарява с две.

Мариана Антонова 19 February 2007

Като Анджелина Джоли - звездата, по която въздишат всички мъже. А пластичните хирурзи в цял свят вече се специализират в операция, наречена "Анджелина Джоли", която струва само 15 000 долара. За да разходи шортите и бюстието на култовата си героиня Лара Крофт, Анджелина получи хонорар от 7 млн. долара, а през 2004 г. приходите й надхвърлиха 40 млн. долара, което я нареди сред 10-те най-скъпо платени актриси в Меката на киното. Непредсказуема и уникална, тя не се дистанцира в кулата на славата, а стана посланик на мира. Наскоро на тържествена церемония, на която присъстваха 700 дипломати, актрисата получи награда от ООН за участието си в хуманитарните мисии на организацията. Днес една от малкото истински, 24-каратови принцеси на киното, вече има Оскар, привилегията да снима непрекъснато и да бъде в центъра на най-горещите холивудски новини. Днес тя гордо разхожда коремчето си и твърди, че е най-щастливата бъдеща майка. Само преди година Анджелина заяви, че никога няма да се обвърже и е абсурдно да мисли за собствено дете.

Външността и талантът на Джоли не са плод на здрава работа на екипи от имиджмейкъри, а са по наследство. Перфектният й усет за драма идва от баща й Джон Войт, номиниран за Оскар заради ролята си на каубоя от филма "Среднощен каубой" и обявен за секссимвол на Америка. Майка й, моделът Марселин Бертран е потомък на индианското племе ироки. От там са черната коса и високите скули на Анджелина, която се ражда на 4 юни 1975 г.
Тя е само на 6 месеца, когато баща й ги напуска. Връзката между Войт и дъщеря му е безвъзвратно прекъсната. "Когато виждаш един от родителите си само по празниците, не можеш да се отървеш от усещането, че си изоставен", коментира тя. Но всъщност изцяло прилича на него с особения си, твърд характер и с емоционалната си нестабилност. Той я насочва и към актьорската професия.
В края на 80-те Войт изпада в емоционална криза и почти 10 г. поддържа повърхностни контакти със семейството си. Завръща се триумфално на сцената в края на 90-те, но докато преоткрива творческата си личност, семейството му изпада във финансова криза. "Хората мислеха, че се къпем в пари - спомня си Анджелина, - а ние бяхме твърде горди, за да допуснем да разберат, че не е така." Трудностите я сближават с брат й. Неспокойният дух на Анджелина, хаотичните й навици, склонността й да изпада в крайности и мрачни настроения срещат в търпеливата и чувствителна природа на Джеймс, наследена от майка им, идеалния балансьор. "Брат ми е всичко за мен - често казва тя. - Той е причината да съм още жива."
Междувременно тя завършва курсовете по актьорско майсторство в театралния институт Лий Страсбърг в Лос Анжелис. За да се запише като редовна студентка в театралния институт, взема последните два класа за 1 г. и се дипломира на 16.

Странностите са неизменна част от детството на Анджелина. Мечтае да стане погребален агент, колекционира ножове и книги за вампири и рядко създава трайни приятелства. Като дете се смята за грозна и придобива навика да се наранява. В очите на другите изглежда твърде ексцентрична и това прави връзката с майка й и брат й почти болезнена. На 14 г. започва работа като модел.Оттогава е и първата й любовна връзка. Описва се като "много вярна, но и малко обсебваща" любовница. За разлика от повечето холивудски звезди вярва в брака, твърди, че никога не е имала "роман за една нощ" и че партньорите й се брояли на пръстите на едната ръка.
През 1990 г. кариерата на Анджелина като модел е в разцвета си. Тя се появява по кориците на най-известните списания, участва в музикални клипове. Тийнейджърката е толкова красива, че лицето й се запечатва в съзнанието на меломаните по-трайно, отколкото песните. В пресата се появяват статии за нея и 15-годишна тя става символ на нова вълна, завладяла тийнейджърите по онова време.

През 1991 г. 16-годишната Джоли вече пуши по кутия на ден от любимите си "Парламент лайтс", облича се почти изцяло в черно и си прави татуировки. Оттогава са и първите й срещи с наркотиците. "Веднъж в Амстердам прекалих с текилата - разказва тя. - Събудих се във водното легло в хотела без никакъв спомен от предишната нощ и видях, че съм си татуирала ужасен дракон със смешен, изплезен розов език близо до интимните части. Трябваше да си татуирам черен кръст, за да го скрия, и сега хората смятат, че нося патлак или кама в гащите си." Разрушителният начин на живот създава напрежение между майка и дъщеря. След поредния скандал Анджелина се изнася от къщи с една раница багаж и с наскоро боядисана в лилаво коса. "Преживях някаква глупава бунтарска фаза - спомня си тя. - За щастие не успях напълно да съсипя живота си." През 1992 г. започват снимките на първия й филм "Киборг 2", който я нарежда сред обещаващите млади лица на Холивуд. Новите предложения не закъсняват, въпреки критиките за играта й. През 1994 г. получава покана за участие във филма, който ще промени живота й - "Хакери".

Джони Лий Милър
Искрата между Анджелина и Джони пламва още в началото на снимките на "Хакери" и е толкова силна, че личи във всяка сцена. На 28 март 1996 г. тя казва "да" на Милър на една от най-странните сватбени церемонии в историята на киното. Двамата са с еднакви татуировки, булката е в черни кожени панталони и бяла риза, върху която с кръв е изписала името на Джони. По-късно разказва, че си порязала ръката по време на секс и решила да декорира сватбените си одежди. Подробно информира шокираните репортери за садомазохистичните си предпочитания в леглото. "Често ми се случва да се нараня по време на секс. Болката ми доставя удоволствие." Няколко седмици след сватбата младоженците се разделят, за да започнат работа по новите си проекти. "Хакери" отваря широко пред Анджелина вратите на Холивуд.

Може би най-известният филм от този период на Анджелина е "Foxfire" (1996). Героинята й е бунтарка с мрачно минало, жертва на сексуално насилие и лесбийка. Джоли открива в нея много прилики със себе си. По време на снимките вниманието й е насочено към актрисата Джени Шимицу. Непосредствено след премиерата Джоли разкрива пред медиите: "Лудо съм влюбена в Джени. Беше привличане от пръв поглед." Таблоидите публикуват снимки на двете актриси, страстно прегърнати, и "Foxfire" става един от най-гледаните филми в Америка. Медийната шумотевица около разкритието, че Джоли е бисексуална, е толкова голяма, че измества на заден план скандала около садомазохистичните й наклонности. Бракът й с Милър добавя допълнителна пикантност на историята. "Аз съм човек, който се отдава напълно на любовта - обяснява актрисата. - За мен няма значение от какъв пол е обектът на чувствата ми. Време е да избягаме от тези клишета." Потърсен за коментар, Милър заявява само, че "съпругата му няма никакви задръжки в леглото, както и самият той".
Ролята от "Foxfire" обаче поставя Анджелина в неизгодна позиция. Тя започва да получава предложения да играе агресивни жени, жертви на насилие, убийци и супергероини. 21-годишната Джоли категорично отказва такива роли и се насочва към телевизията. Кризата в кариерата й я хвърля в депресия. Все по-често посяга към наркотици като кокаин, екстази и ЛСД. Междувременно отношенията със съпруга й, прекъсвани задълго от ангажиментите им, охладняват. "Двамата с Джони се оженихме твърде млади и някъде дълбоко в себе си винаги съм знаела, че бракът ни е обречен", признава тя.
Разводът с Милър е на 3 февруари 1999.

Тим Хътън
Когато се явява на прослушване за ролята на Клер в трилъра "Игра в полето на бога" (1997), Джоли не подозира, че е пред прага на нова любовна връзка - Тим Хътън, който вече има един Оскар, един провален брак с Дебра Уингър, син и много успешни роли. Щом започват снимките, Анджелина - агентка от ФБР, е привлечена неудържимо от Хътън, неговата роля е на наркобос. Той също не крие, че е омагьосан от нея. Те имат сходна съдба на деца на известни актьори, сдобили се със славата на изпълнители на характерни роли. Приличат си дори физически. И двамата са тъмнокоси и светлооки и имат екзотично излъчване. Медиите бързо надушват връзката им и ги обявяват за идеалната двойка. През 1998 Анджелина настоява за бърз развод с Милър, за да престане да крие любовта си към Тим. Тя дори татуира буквата Х от вътрешната страна на дясната си китка, място, където в САЩ е забранено да се правят татуировки заради близостта до вените. Все още пази тази татуировка, въпреки че твърди, че тя е инициалът на брат й Джеймс Хейвън, а не на Хътън. Същата година получава Златен глобус заради ролята си в тв филма "Джордж Уолъс" и приема наградата в странен тоалет и боядисана в зелено коса. По това време се подготвя и за ролята, която ще промени изцяло живота й.

Джия
Сценарият на тв филма "Джия" е написан по истинската история на топмодела Джия Мари Каранджи, починала от СПИН на 26 г. Анджелина е идеалният избор за ролята и продуцентите на НВО не се колебаят. Изпълнението й е блестящо. Тя дотолкова се посвещава на ролята си, че по време на снимките напълно загърбва личния си живот, среща се с близките на Каранджи и повтаря всяка стъпка от живота на героинята си. Приликите между двете са очевидни. Джия, също като Джоли, е човек на крайностите със силно развит инстинкт за самоунищожение. Тя е открито бисексуална и пристрастена към хероина. За да се идентифицира с образа, Анджелина без колебание обръсва главата си и отслабва 8 кг. По-късно твърди, че никога не се е чувствала така красива.
Няколко сцени от филма предизвикват истинска медийна буря. Първата е на Джия/Джоли, която позира гола за снимки заедно с гримьорката си Линда/Елизабет Мичъл. Голата Анджелина с разчорлена черна коса, прегърнала русокосата и миловидна като ангел Елизабет, представлява поразителна гледка. Втората провокираща сцена е сексът между двете жени. Те влагат толкова страст в сцената под душа, че тези кадри буквално пишат историята на телевизията.

След края на снимките обаче Анджелина преживява емоционален срив. "Беше ми ужасно трудно да изиграя тази роля - разказва тя. - Приликите между мен и Джия са толкова много, че през цялото време усещах физическата й болка. Преживях катарзис. Живях живота на Джия и умрях заедно с нея." Джоли е толкова разстроена от преживяването, че решава да прекрати актьорската си кариера. Все още с обръсната глава заминава за Ню Йорк и наема апартамент в стара сграда в манхатънския Ийст Сайд. Записва актьорско майсторство в нюйоркския университет, пътува всеки ден с метрото, в залата сяда сама и си води записки. Това продължава 6 месеца. В сензационно интервю за сп. "Ролинг стоунс" Джоли признава, че в началото на 1999 е била твърдо решена да сложи край на живота си. И тъй като не искала близките й да се обвиняват за това, наела убиец. "Той ме убеди, че има за какво да живея." От този период е друга нейна известна татуировка - японският символ на смъртта, който според нея трябва винаги да й напомня да живее пълноценно. Анджелина често твърди, че прави прочутите си татуировки, защото харесва самия процес на изгаряне на кожата. Специалистът по боди-арт Пол Тимън от "Сънстрип Тату" в Лос Анжелис, автор на някои от образите по тялото на звездата, заявява пред медиите, че тя изпитва сексуална наслада от татуирането и веднъж дори получила оргазъм в студиото.

От състоянието на пълно вцепенение я измъква майка й. Тя пристига в Ню Йорк, за да види дъщеря си, води я на обед и на покупки и неусетно я убеждава да се върне в Лос Анжелис.
За ролята на Джия Джоли е номинирана за втори път за Златен глобус и за наградата Еми. Шест месеца след премиерата на "Джия", излекувана от депресията и изоставила наркотиците, Джоли започва работа по няколко съвсем различни филма. Единият от тях - "Колекционерът", продължава да бъде един от най-касовите й филми. Малко преди "Колекционерът" започва снимките на "Контролна кула" (1999) и непретенциозната комедия я среща с поредния мъж, изиграл важна роля в живота й.

Били Боб Торнтън
Страстта, която пламва между двамата на снимачната площадка, има убийствен заряд. Били и доста по-младата от него Анджелина си приличат в емоционално отношение и връзката им е наистина гореща. За всеобща изненада тя прави първата стъпка, въпреки че избраникът на сърцето й е с 5 г. по-млад от майка й. Когато пътищата им се пресичат, синът на учител по физкултура и ясновидка вече има Оскар за най-добър адаптиран сценарий на филма "Фино острие" и е успял да стане световноизвестен с мегапродукцията "Армагедон". И още: 4 неуспешни брака, една дъщеря и двама сина.
Сватбата е много скромна. Церемонията струва общо 189 долара. Джоли е с пуловер, джинси и малък букет от червени и бели рози, Били - с тениска и бейзболна шапка. Анджелина настоява в брачната клетва да се заличи изречението, в което поема ангажимента "да се подчинява" на бъдещия си съпруг. Следват обичайните татуировки и един малко зловещ ритуал - влюбените решават да носят стъклен талисман с по няколко капки от кръвта на другия. "Взех 4 капки от кръвта му - признава Анджелина. - По една за мен, за него и за двамата му синове, които обожавам. Бих пила от кръвта му, ако знаех, че по този начин няма да му навредя. Този мъж може да ме накара да падна от леглото от изтощение и да пълзя из стаята, пищейки от удоволствие." Анджелина си прави две татуировки с името на новия любим: едната на рамото, другата - от вътрешната страна на бедрото. И купува за първата годишнина от сватбата им две надгробни плочи и място за семейна гробница. Сп. "Ролинг стоунс" обявява брака им за "най-опасния съюз на Америка". Всичко това вдига толкова шум около имената им, че и двамата се нареждат сред най-търсените актьори на Холивуд. Светът свиква със странностите на Джоли и я обиква заради тях. Тя вече е суперзвезда.

Последвалите 2 г. на почти непрекъснати ангажименти са изпитание, което двамата съпрузи не успяват да преодолеят. Макар че се срещат в апартамента на Били в Лос Анжелис веднъж на 3-4 месеца и си организират тайни рандевута по цялото земно кълбо, за да покажат, че любовта им е жива.
През 2001 г., след снимките на "Томб Райдър" в Камбоджа Анджелина открива една съвсем нова страст - хуманитарните мисии. Тя основава дарителски фонд за болничните заведения в страната и бежански лагер сред джунглата. Гледката на гладуващите деца пробужда майчиния й инстинкт и когато се връща у дома, убеждава съпруга си да осиновят камбоджанче. Били отказва. Но доводите на Джоли явно са били убедителни, защото през 2002 той се съгласява, дори демонстрира ентусиазъм.
Мадокс, осиновеният син, временно помиря двойката, но през 2003 г. те се развеждат.

Оскарът и Лара Крофт
В периода 1999 - 2002 г., докато е омъжена за Били Боб, Анджелина снима филмите, които я превръщат в една от суперзвездите на Холивуд. Първият е "Луди години" (1999). Сценарият е по книгата на Сузана Кейсън за 18-месечния й престой в психиатрична клиника през 60-те. Филмът е с амбиция за нещо голямо, но получава само една номинация за Оскар и тя е на Анджелина Джоли. Актрисата печели Оскара в черна рокля, неестествено черна коса и тежък грим. До Анджи е обичайният й придружител - брат й Джеймс, когото тя целува по устата и предизвиква обичайните намеци на жълтите издания за "кръвосмешение".
В началото на 2001 Анджелина Джоли вече е суперзвезда и утвърден секссимвол. Сп. "Пийпъл" я класира сред петте най-красиви жени в света, а студиото Парамаунт Пикчърс й предлага ролята, която ще я превърне в сексикона - Лара Крофт. Анджелина приема, изкушена, че "Томб Райдър" ще се снима на три континента. Тя е известна със страстта си към пътешествията и екзотичните ваканции.

За първия епизод на Лара Крофт Джоли трябва да носи подплънки, които увеличават размера на сутиена й с два номера. "В началото смятах, че това е доста сексиско - признава тя. - Но после ми хареса да нося подплънките, чувствах се страшно секси. Винаги съм искала да съм по-пищна. Няма нищо по-приятно от това да гледаш как една жена използва сексапила си, за да се наложи над мъжете. Освен това наритах доста задници, а това ми достави страшно удоволствие." За да разходи шортите и бюстието на Лара Крофт по земното кълбо, тя получава хонорар от 7 млн. долара, който я нарежда сред най-скъпо платените актриси в меката на киното. Анджелина и баща й Джон Войт си партнират на екрана за първи път след 20 г., и то като...баща и дъщеря. Месеци след премиерата на "Томб Райдър" обаче започват открита война. Анджелина подава молба до съда за заличаване на фамилията Войт от кръщелното й свидетелство и от документите й за самоличност. Няколко седмици по-късно огорченият Войт дава едно от най-сензационните си интервюта по телевизията. Той обяснява, че дъщеря му е кълбо от нерви, че настроенията й се сменят рязко, а инстинктите й за самоунищожение са изключително изострени. И накрая - че тя се нуждае от психиатрична помощ. Вероятно е така - Джоли се разделя с мъжа на живота си - Били Боб Торнтън. Остава й само Мадокс.

Той е непрекъснато с нея - води го на снимки и не му отказва нищо. Още от бебе Мадокс учи английски и френски и е заобиколен от звезди. През 2002 г. по време на снимките на "Александър" на гръцкия остров Санторини Джоли наема луксозна вила за детето и бавачката му за 1000 долара на вечер. Джоли вече не мисли за сомоубийство - майчинството я прави щастлива. "Вече не търся любовник, а баща за детето си", споделя тя.

Господин Смит
Романтичният екшън "Господин и госпожа Смит" (2004) със сигурност не написа нова страница в историята на киното, но обърна нова страница в живота на Анджелина. Неговите главни герои - Джоли и Брад Пит, в момента са най-ярките и безспорни секссимволи на Холивуд. Привличането им в един филмов проект е като сливане на две империи. Когато получава сценария на филма, Брад се колебае дали да приеме. 41-годишният красавец е пренатоварен от изтощителните снимки на "Троя" и на "Бандата на Оушън 2". Според непотвърдени слухове в този момент той преживява и лична драма - наскоро съпругата му Дженифър Анистън е направила спонтанен аборт.
В хода на снимките между Брад и Джоли се получават такива искри, че цял свят ги усеща. Бомбата избухва на 7 януари 2005, когато идеалната холивудска двойка Пит-Анистън обявява официално развода си.
Да твърди, че е само приятел с жената, с която излиза в момента, е напълно в стила на Брад Пит. Същото той казва и за връзката си с Гуинет Полтроу, и в началото на романа си с Дженифър Анистън. За Джоли обаче подобно увъртане никак не е присъщо. Напълно е възможно нейното мълчание в началото на романа им да е било поради споразумение между двете звезди да бъдат пощадени чувствата на Анистън. В крайна сметка истината не остана дълго скрита. Снимките на Брад, който играе на плажа с двете осиновени деца на Анджелина - Мадокс и Захара, са повече от красноречиви.

Наскоро Съдът в Калифорния разреши на 42-годишния Брад Пит да стане законен настойник на осиновените деца на Анджелина Джоли. В момента Мадокс е на 4 г., а Захара - на 1. Към тях ще се присъедини бебето - или бебетата, защото има вероятност да са близнаци - на най-красивата двойка в света, която някои наричат Бранджелина. В медиите вече се появи компютърен портрет на бебето. А Анджелина е пак на снимки - в Доминиканската република. Този път няма любовна история.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР