„Карибски пирати 5”: Половин Бардем не е достатъчен

„Карибски пирати: Отмъщението на Салазар” на реж. Аспен Сандбърг и Хоаким Рьонинг предлага готин сблъсък между вече разглезения до немай къде капитан Джак Спароу (Джони Деп) и живия мъртъв капитан Салазар (Хавиер Бардем)

Ирина Иванова 26 May 2017

От Хавиер Бардем очаквахме повече. Поне да се появи цял-целеничък във филма, а не такъв, на парчета. Но все едно, ще го харесате, сигурна съм.

„Карибски пирати: Отмъщението на Салазар” е направен изцяло в комично-игровия дух на поредицата и е изключително приятен за гледане, особено за такива като мен, които са пропуснали последните две части и са си дали малко почивка. Не знам дали най-последователните фенове на поредицата ще изпитат същото удоволствие, тъй като очевидно създателите на филма следват всеки път една и съща формула. Тоест петата част на „Карибски пирати” е точно като първата, само ефектите са различни. Сещам се за известния афоризъм на легандарния актьор, изиграл най-много каубои в киното Джон Уейн, който обяснява, че сам не различава много добре ролите си една от друга, защото „ние сменяхме само конете, не и сюжетите”. Горе-долу така стоят нещата и с „пиратите” – сменят само ефектите, не и сюжетите.

В „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар” Джак Спароу (такъв какъвто го познавате – карък, авантюрист, пияница, женкар, актьорче) е преследван от призрачния и вече полуразпаднал се капитан Салазар и неговите също толкова мъртви като него моряци, а единственото му спасение е в Тризъбеца на Посейдон, до който може да го заведе единствено младата и красива астроложка и хороложка (хорологията била наука за времето) Карина (Кая Скоделарио). И всичко това е гарнирано с лафове и с клоунадата на Джони Деп, разбира се, която е емблематична за поредицата.

Добре направеният коктейл от приключенски екшън, комедия и приказка е в основата на класическия летен блокбъстър и именно това е формулата, която „Карибски пирати” неизменно следва. Филмът е направен с попътен вятър в платната, гледа се леко и на един дъх като единственото „препъване”, поне за мен, бе в последния епизод, когато се разгръща решителната битка между Спароу и Салазар и когато по принцип трябва да е кулминацията на филма. Само че всъщност точно тогава настъпва една дигитално-виртуална скука, понеже в този епизод са „изсипани” най-много специални визуални ефекти, които някак бързо ти стават досадни.

Петата част на „Карибски пирати” е направена с огромен бюджет, разбира се – 230 млн долара, от добри занаятчии, които играят на сигурно и ви дават същото, което и през всичките тези 14 години, откакто съществува поредицата – забавление. Не очаквайте друго.

Но пак ще кажа – малко повече Хавиер Бардем нямаше да е излишен.

 

1 КОМЕНТАР
1
ловдйвдф
26 May 2017, 14:08

Ще гледам филма след няколко часа. Четвъртата част е слаба като сценарии, ефекти и въздействие. Липсваше драма, липсваха мащабните морски битки. Преди шест години, Деп беше казал, че са опростили сюжета, което за мен е грешка. Силата на трилогията е в многопластовия сюжет и различните съдби на героите. Третата част е много силно заради кулминацията и развръзката в отношенията на Уил и Елизабет.
Това което би ме разочаровало е героя на Орландо Блум да получи малко екранно време... за съжаление за Елизабет това беше ясно. Очаквам Джефри Ръш отново да е на висота.

ТВОЯТ КОМЕНТАР