На самотен остров

Полинезийският еко оазис на покойния Марлон Брандо в Таити

eva.bg 09 July 2018

Снимка: The Brando

Докато снима „Бунтът на Баунти“ (1962), Марлон Брандо се влюбва в кораловия остров Тетиароа във Френска Полинезия и решава, че трябва да бъде негов. Нужни са му четири години, за да си осигури 99-годишна аренда за ексклузивно ползване на Тетиароа, превръщайки го в своето лично райско кътче.

Днес на негово място функционира комплекс на името на Брандо, който бе открит преди две години и е истинско постижение на екологичното хотелиерство. Разполага с 35 частни вили, всяка от които има собствен басейн и плажна ивица и гледат към приказни лазурни лагуни, създавайки илюзията, че си единственият човек на острова. Това е така, понеже самият остров е съвкупност от няколко миниострова.

Приживе Брандо построява луксозната си резиденция, поставяйки богатството на природата на Тетиароа на първо място. Тогава той наема младия архитект Бернард Джъдж и му възлага задачата да проектира селище, независимо и незасягащо по никакъв начин флората и фауната на атола.

И сега комплексът „Брандо“ се придържа към този принцип. Може да ви е странно, но една от атракциите за гостите е именно екотурът, който показва всичко - от поливането на градините до източването на канализацията. Островът има специална инсталирана система Sea Water Air Conditioning (SWAC), която редуцира използваната енергия (изцяло соларна) до 70%. А докато обикаляте еко атракциите няма да ви ухапе нито един комар. Отървали са се от тях без химикали. Преди време внасят генно модифицирани мъжки комари, които при чифтосване не правят поколение.

Ако вече сте се размечтали, то имайте предвид, че цената на нощувка за двама гости във вила с една спалня, е от $3 075 до 3 210. Но пък може би си струва.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР