Черна дупка

Парфюмеристи с втора специалност астрофизика предлагат нов модел на гравитационния колапс на масивна звезда

Свобoда Сидерова 25 March 2017

Като малка исках да стана астронавт. Знаех всички съзвездия, четях ненаситно научна фантастика. Често си задавах въпроса на какво мирише космосът. На изпепелен скафандър, въздушен шлюз на кораб, метеорит... Представях си как от облаците прах и газ се формира звезда. Със свършването на горивото й, резултат от безбройните ядрени реакции в ядрото й, тя започва да пропада под собствената си тежест, превръщайки се в черна дупка. Там гравитационното поле е толкова силно, че изкривява пространството и поглъща светлината. Разбира се, това е само теория. Никой не знае какво точно става в черната дупка. После започнах да се занимавам с парфюмерия и всичко дойде на мястото си. В известен смисъл жизненият цикъл на някои аромати наподобява теорията за относителността за деформиране на пространство-време. Излъчвайки „радиация“ като звезди, те ви засмукват в парадоксална дупка. Но това не е капан, а врата към друга вселена, която може да усетите със сетивните си органи.

Според Annick Goutal на лошите момичета откровената сексуалност им идва в повече за сметка на дързостта. В основата на Tenue de Soiree са само две нотки: пачули и ирис. Но в шипровия акорд има толкова експресия и интрига, колкото не можете да си представите. Етеричното масло от пачули действително усилва увереността в собствените възможности. Следователно като природен афродизиак може да ви помогне да постигнете желаното от всеки мъж.

Аналогия на ароматните поеми, където думите са ухания, а кожата – пергамент, върху който се появяват всички възможности. Така накратко може да се опише Aromatics in Black на Clinique, запазил магията на оригинала, но звучащ съвременно. През листата от слива и цитруси прозира красотата на османтус и нероли. Със загадъчност и двойственост букета обгръща жасмин самбак. Който не харесва динамичната чувственост на женствеността, няма вкус и... нюх.

Blackpepper на Comme des Garcons за жени и мъже е като електрическо стълкновение на молекули: млян черен пипер от Мадагаскар, дестабилизиран и разпръснат в безкрайна тъмнина. Революция в линейното движение на парфюмерийното повествование, композицията става все по-динамична благодарение на огнен кeдър и резониращи карамелено-смолисти нотки на зърна тонка. Упоително топъл и магнетичен, резултатът пристрастява.

L’Uomo на Gianfranco Ferre е посветен на мъжа, който не се нуждае от прилагателни. Уникалността му е кодирана в името. Зад манифеста на мъжественост се крие пронизителна идея, препредаваща италианския дух. Композицията напомня музикална партитура на Том Уейтс, където звънът от камбана (бергамот, джинджифил, кардамон и черен пипер) е също толкова важен като оркестъра (виолетка, артемизия, зелена ябълка и градински чай).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР