Овцете на Франсоа-Ксавие Лалан

Французинът, който обзаведе Валентино и Сен Лоран със собствено стадо

eva.bg 31 March 2021

Стадо в дома на дизайнера Рийд Кракоф

Снимка: Architectural Digest

За Салона на Младата Живопис през 1965 френският художник Франсоа-Ксавие Лалан решава да подготви изненада. Така се ражда идеята му да доведе цели 24 овце на изложението. „Ако се появиш с охлюв, малък колкото палеца ти, никой няма да те забележи. Трябва да направиш нещо нескромно и леко притеснително“ – ето как тълкува той появата си.

Франсоа-Ксавие Лалан и съпругата му Клод

Първият дом, който той „обзавежда“ със стадо, е неговият собствен. Дневната на парижкия апартамент, който дели със съпругата си Клод, се сдобива с няколко скулптури на овце, 4 от който са с глави от патиниран бронз, а останалите са част от „стадото“. Покрива ги с автентична овча вълна. И така, готовите произведения двамата Лалан водят „на паша“ в изложбената зала на Пале дьо Токио и ги позиционират на видно място до входа.

Реакциите на публиката са повече от положителни, те са очаровани! И искат подобна декорация в своя собствен дом, защото по думите на дизайнера Мадисън Кокс, това е супер забавно, много повече от обикновен фотьойл или стол.

Така Лалан получава голяма разпознаваемост, а трендът с овцете се казва вечен и, разбира се, доста скъп лукс.

Например, през 2011 група от 10 овце е продадена за почти 7.5 милиона долара в Кристис. А модните дизайнери са влюбени в тренда и тази мебел става един от най-исканите интериорни акценти за домовете им – Ив Сен Лоран и Пиер Берже поръчват няколко за парижката си библиотека. По думите на великия дизайнер, те му помагат да релаксира и да си представя, че е някъде във ферма в Нормандия. Собствено стадо имат още Валентино Гаравани и Анди Уилямс.

И до днес всички обичат овцете на Лалан, особено модните дизайнери.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР