Цветната Черна гора

Бях оформил в съзнанието си представа за Черна гора, основана на някакъв сбор между филм за Джеймс Бонд, къщата на Мадона в курорта Свети Стефан и сватбата на Новак Джокович на същото място

Любомир Василев 05 December 2016

Картината придоби форма и цвят още преди да кацна в град Тиват, прелитайки над величествени гори, красиви езера и морски заливи, дълбоко врязани в планината. С мултимилионна инвестиция за яхтената марина Porto Montenegro и с отварянето на петзвездни хотели и ресторанти мястото е магнит за богати руснаци и арабски шейхове, акостиращи с плаващите си дворци именно тук. На самото пристанище има доста добри ресторанти и освен че можеш да срещнеш някоя сръбска турбо попфолк звезда, притежаваща апартамент тук (в моя случай на съседната маса вечеряше Цеца Величкович), можеш наистина да хапнеш добре, наслаждавайки се на светлините от току-що акостиралата 130-метрова яхта на принца на Саудитска Арабия.

„Библос“
Моята класация за добро ядене в Тиват върви в следния ред. „One“ – ресторант с адриатическа кухня, тип брасери, е с прекрасна гледка към марината и добра селекция от местни вина и прясна риба. „Библос“ е ливански ресторант, който, освен на вкусната храна, залага на концепцията „шиша лаунж“ – място за пушене на наргиле, което го прави живо и пълно с любопитни млади хора. Яхтклубът е третата локация, която препоръчвам. В ресторанта над приятния бар сервират прясна риба и вкусна паста с всичко, което морето предлага. Презентирани прекрасно, ястията задоволяват и най-взискателния вкус.

Извън претенциозния лукс на марината, прекосявайки безлюдни плажове из красивия Которски залив, малките опушени кръчми „коноба“ са също приятен и алтернативен начин за прекарване на следобеда в компанията на местното вино „Вранак“ за 5 евро бутилката. „Рибарско село“ е ресторантът, който предлага всичката прясна риба на Адриатика и прекрасни спагети с вонголе (миди). Отсрещният малък остров е превърнат в биоградина за ресторанта и сервираните огромни биодомати и краставици трябва да нарежеш и овкусиш сам, избирайки между пет вида зехтин.

хотел „Аурора“
Херцег Нови е красива част от Которския залив. Там се намира хотел „Аурора“, собственост на сръбския режисьор Емир Кустурица, който, освен че е пълен с картини на неговата съпруга, приютява прекрасно кафене, посещавано от млади хора, и малко кино, в което се прожектират предимно стари филми. Мястото за хапване тук е конобата „Ферал“, където освен характерното за страната черно ризото с калмари и риба меч, опитваме добри вина от близкия манастир Савина.

Изключително красив, малкият средновековен (бивш български) град Котор, подпрян от едната си страна от величествена планина и стъпил в морето от другата, е привлекателна дестинация за доста туристи. Промъквайки се между туристическите капани, отиваме в ресторант „Бастион“. Намиращият се до северната порта на града стар ресторант ни осигурява гарантирано качество на предлаганата местна кухня.

Будва е най-известният курортен град тук и най-пренаселеният. Спасява го старият венециански град, реставриран след земетресението през 1979 г., с малките си улички и площадчето с четири църкви една срещу друга (две православни и две католически). Скриваме се от тълпата в „Три рибара“. Собственост на семейство рибари, ресторантът е известен в цяла Черна гора. Залагаме на грилована хоботница (октопод) и ризото със сепия. И си облизваме пръстите.

Аман Свети Стефан Ризорт
Намиращия се на 6 км от Будва остров Свети Стефан за първи път се споменава през XV век. През 2008 г. отваря врати луксозният Аман Свети Стефан Ризорт. В ресторантите на комплекса се влиза само с резервация. Единствено вила Милоша, бивша резиденция на кралица Мария Караджорджевич, е достъпна без предварителна уговорка. Там ресторантът е прекрасен и долавянето на френска реч от по-голямата част от персонала, включително главния готвач и майстора на десертите, те пренася на френската Ривиера. Именно на Свети Стефан станалият емблема за вкусна и модерна азиатска кухня ресторант „Нобу“, собственост на Робърт де Ниро и Нобу Мацушита, отвори врати тази година и изстреля Черна гора на световната кулинарна карта.

Spaghetti Kitchen препоръчва/
One – facebook.com/jettyone
Byblos – byblos.me
Yacht Club – pmyc.portomontenegro.com
Ribarsko selo – ribarskoselo.com
Hotel Aurora – aurorahotel.me
Bastion – bastion123.com
Tri ribara – t. +382 33 471 050

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР