Моден блиц с Армавени Стоянова

Дизайнер на изящни бижута от благороден метал и един от най-търсените художници по костюми за филмови продукции в България

12 October 2016

поло и панталон Pinko, обувки Castaner от магазин notosgalleries

Снимка: Светослав Караджов

Освен създател и дизайнер на едноименния бранд за изящни бижута от благороден метал, Армавени е и един от най-търсените художници по костюми за филмови продукции в България (за костюмите си в антиутопията Autómata с Антонио Бандерас дори бе номинирана за наградата „Гоя“).

„Бижуто за мен е емоция. Непрекъснато търся най-добрия начин да създам определено чувство с минимум изразни средства. Представям си жената, която би носила моето бижу, в движение. Мисля как върви из града или малкото селце, как отпива от кафето си, как се смее, как работи, как чете книга, как разговаря с приятел, как си почива. Опитвам се да правя бижута, които биха се превърнали в нещо любимо, което я характеризира най-добре и с което трудно би се разделила. Бих искала бижуто да й носи приятно настроение, да я успокоява и да я кара да се усмихва!“

Вашият личен стил в три думи: Ненатрапчив, монохромен, удобен.

Kлючовите моменти в стилистиката на новия студен сезон са... Честно да си призная малко съм объркана по отношение на стила тези дни. Но като цяло най-ярко за мен се открояват декоративните елементи и бродериите.

Вие самата ще инвестирате в... топло палто и хубави обувки.

Защото... напоследък се движа предимно пеша.

С удоволствие ще продължите да носите... малки чанти от кожа.

Предметът от гардеробa, който ви характеризира най-добре, е... малката чанта и слънчевите очила.

И никога няма да ви видим с... маратонки (особено популярни тези дни). И все още не мога да си се представя в огромно пухено яке.

Тайната на добрия стил е... в това да познаваш себе си и да използваш това познание в живота си с удоволствие. С други думи – да се чувстваш изключително комфортно в собствената си кожа/дрехи.

Адмирирате жените, които... на първо място са добри хора. Това винаги прави човека красив. Ако имат и добър стил – това е страхотно. Но едното няма общо с другото.

Дизайнерите, които следите с интерес... са представени от любимия ми бутик за бижута в Париж – WHITE bIRD. Това са Arielle de Pinto, Raphael Canot, Polly Wales, Fernando Jorge, Sia Taylor и др.

Най-добрата част от вашата работа е... началото и краят. Началото, когато ми хрумва идея, която въртя, разглеждам, преразглеждам и доразвивам в главата си. И краят, когато някой се усмихне на мое бижу. Тогава знам, че съм свършила добра работа.

Вдъхновението ви този сезон се нарича... За щастие, вдъхновението ми не е обвързано със сезон, въпреки че обикновено представям малките си колекции два пъти годишно. Любовта за мен е вдъхновяваща.

Новите колекции бижута на Армавени Стоянова може да намерите в галерия Sabai (ул. Неофит Рилски 63, София)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР