Вкусният Крит

На 300 км от Африка Крит е най-големият гръцки остров с най-дългото лято. Затова не е късно тези, които са пропуснали или умишлено са избягали от ваканционната истерия през юли и август, да се отдадат на заслужена почивка там до края на октомври

Любомир Василев 03 October 2016

Географското разположение, както и дългото господство на римляни, византийци, араби и венецианци, определят характера на местната кухня. Дори традиционното питие тук не е узото, а много близката до италианската грапа и нашата гроздова – раки. Зехтинът е идеология. Добиват го от 2500 години и наистина това е най-добрият гръцки зехтин.
С вещите напътствия на мои гръцки приятели и съветите на добрия консиерж на хотела, а и след старателна селекция в опит да не срещнем Минотавъра в критския туристически лабиринт, представям най-добрите и интересни ресторанти на острова.

Във фамилната рибна таверна „Джовани“ в малкото селце Плака собствениците, рибари от поколения, ни представят сутрешния си улов. Докато се наслаждавам на гледката на отсрещния красиво осветен малък остров Спиналонга, разделям току-що уловения шесткилограмов руфос със симпатично италианско семейство от съседната маса. Ресторант „Хрисофулис“ в Агиос Николаос е следващата ми спирка – място с много добро съчетание между цена и качество. Тук предлагат доста критски специалитети, от които задължителни за опитване са зигоури – агнешко с домати с местна паста скиуфихта и сирене кефалотири, както и свинското филе с мед, сушени домати, смокини и сусам.

ресторант „Тамам“
Разнообразяваме престоя си в Крит с ресторант „Ергоспасио суши“ в градчето Елунда. Различен от останалите, в него хапваме най-доброто суши, което изобщо сме опитвали. Полинезийският шеф, дълги години работил в емблематичния хотел „Елунда Бийч“, отваря свой собствен азиатски фюжън ресторант именно тук. Отново в Елунда ресторант „Канали“ е може би най-романтичното място за вечеря на острова. Намира се непосредствено до каналите за добиване на сол, създадени през XIII век от венецианците, и е обърнат към старите вятърни мелници. С платото от различни видове миди и селекцията от санторински вина вечерята е преживяване. Ресторант „Тамам“ в старинното градче Кхания пък е място с ориенталска атмосфера и кухня. Собствениците превръщат старата турска баня (хамам) в изискан ресторант и ни разхождат през кулинарията на стария Константинопол с меню, наброяващо 72 ястия.

„Бле Кацаролакия“ е моят избор за най-добър ресторант в Крит. Намира се в красива неокласическа сграда на пристанището в Агиос Николаос. Именно тук носителят на редица кулинарни награди Александрос Закариас, бивш шеф в известния хотел „Дайос Коув“, отваря собствен ресторант, където желанието му да експериментира не е ограничавано и той създава авторски ястия, основани на критската кухня, с подбрани продукти от местни производители. Тук опитваме десерта, който ще ни накара да се връщаме отново – галактобуреко. Сладкият жълт крем, притиснат от хрупкаво многолистно тесто, ни изпраща директно в космоса, а извънземният му вкус го превръща в любимия ни десерт в Крит. Едно е сигурно – ще се върнем отново на острова.

Spaghetti Kitchen препоръчва:

Giovanni – www.giorgos-plaka.gr

Chrisofyllis – t. +30.28410 22705
Ergospasio – www.ergospasio.gr
Kanali – www.eloundakanali.gr
Tamam – www.tamamrestaurant.com
Ble Katsarolakia – www.blekatsarolakia.gr

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР