„Великолепната седморка”: Нов живот за легендата

Предлагали са ви много, но никога всичко. "Великолепната седморка" на реж. Антоан Фукуа вече е в кината.

Ирина Иванова 22 September 2016

Антоан Фукуа сигурно е най-смелият кинаджия на света, защото е посегнал към сюжет, пресъздаден вече в два класически филма – шедьовъра на гениалния японски режисьор Акира Куросава „Седемте самураи“ (1954) и култовия уестърн на американския майстор Джон Стърджис „Великолепната седморка“ (1960). „Седморката...“ на Фукуа е римейк на филма на Стърджис, създаден пък по сценария на Куросава. Историята е толкова добре известна, че ще я преразкажа само в едно изречение: фермери наемат група каубои, които да пазят тях и селото им от опустошителните нашествията на банда разбойници. В класическия „Великолепната седморка“ гледаме легендарните холивудски мъжкари Юл Бринър, Стив Макуин, Чарлз Бронсън, Илай Уолах, а сега на тяхно място застават Дензъл Уошингтън, Итън Хоук, Крис Прат, Винсент Д’Онофрио, и Бьонг Хон (от южнокорейския хитов сериал „Ирис“) и Питър Сарсгард в ролята на жестокия Боуг. Идеята „седморката“ да е съставена от мъже с различна расова принадлежност е основна за филма, според Фукуа, който вярва, че съединението прави силата (макар и да не използва тези думи). Режисьорът е „променил“ пола и на водача на селяните – сега е жена. Актрисата в тази роля, Хейли Бенет, макар да е участвала и в предишни филми на Фукуа като „Закрилникът“ например, едва сега изгрява в пълния си блясък. Предричаме й успех.

Антоан Фукуа, Дензъл Уошингтън и Итън Хоук са отбор още от „Тренировъчен ден“, за ролята си в който Уошингтън получи съвсем заслужен „Оскар“. Тук той също е непоклатим, най-добрият от "добрите" (кой е най-добрият от "лошите" ще разберете по-нататък) и си мисля, че актьор като него и режисьор като Фукуа би трябвало да са добрият пример за всички афроамериканци в Холивуд, които спретнаха скандала #oscarssowhite, но не това е темата ни сега. Итън Хоук обаче толкова държал да е сигурен, че ще бъде включен и в този проект на Фукуа, че според думите на последния го преследвал из цял Ню Йорк и го причаквал на всеки ъгъл, за да се увери, че ще се снима във „Великолепната седморка“. Световната, включително и българската, премиера на филма е на 23 септември, а трейлърът е един от най-добрите, които сме гледали напоследък, вижте го по-долу.

В знак на респект към големите майстори, които „перифразира” в своя филм, Фукуа е запазил някои от култовите реплики като например отговора на водача на Седморката – Сам Чизълм (Уошингтън), когато смелата фермерска жена Ема (Бенет) му дава вързоп с всичко, което съселяните й притежават и което са дали, за да платят на наемниците, които ще ги освободят от тиранията на Боуг. „Това е всичко, което имаме” – казва Ема, а Чизълм й отговаря с безсмъртната за всеки киноман фраза: „Предлагали са ми много, но никога всичко”. Запазването на тази реплика като безценен къс от оригинала показва колко интелигентен римейк е направил Фукуа, как е успял да надмогне егото си и да покаже, че съзнава в чии следи стъпва. Воден от него, операторът Мауро Фиоре също не просто не бяга от изобразителната мощ, постигната от предшествениците му Асаказу Накай (операторът на Куросава в „Седемте самураи”) и Чарлз Ланг (работил със Стърджис във „Великолепната седморка” ), но дори напротив – следва ги. Разбира се, геният на Куросава, който както е известно собственоръчно рисува отделните кадри във филмите си и след това операторът и художниците работят по тях, е толкова високо, че Фиоре не се и опитва да го достигне. Просто от време на време изпитва удоволствие да посяга към някои негови решения. С една дума – запазено е много от онова, което може да бъде запазено. Много, но разбира се не всичко. Чарлз Бронсън, Юл Бринър и Стив Маккуин отдавна яздят безсмъртните си коне в някакви други светове. Шапки долу и минута мълчание в памет на всички славни мъже, изброени до тук!

Питър Сарсгард, чието изпълнение във филма "Съзряване" на Лоне Шерфиг никога няма да забравя, сякаш се специализира в ролите на Лошия, но не може да му се отрече, че е един от най-добрите лоши, които сме гледали с безизразните си, сякаш вечно уморени очи и тази непредсказуемост, която успява да изгради в героите си. Той самият чисто актьорски генерира съспенс във филмите си, а не са много актьорите, които умеят това. Наблюдавайте го внимателно, той е голям актьор.

Новата „Седморка” наистина е великолепна и вдъхновяваща. Тя е обяснение в любов към киното и неговите легенди. Няма състезание, няма надпревара, нито доказване, нито противопоставяне. Само любов към киното. В личната ми класация с този си филм Антоан Фукуа застана редом до любимия ми Дейвид Финчър.

Ето и малко от филма на Стърджис от 1960 г. с безсмъртната музика на Елмър Бърнстейн

И Негово Височество Акира Куросава, "Седемте самураи" (1954)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР