Master of Art Film Festival и модерният демон на фотографията Ървин Олаф

Документалният филм "Ървин Олаф-Заветът" е част от програмата на Master of Art Film Festival

Лилия Илиева 08 April 2022

Снимка: Ървин Олаф

Ървин Олаф

Наричат Олаф „модерен демон“ на съвременната фотография. Негово изразно средство е модната фотография – силно стилизирани и шлифовани изображения, адресирани към социални проблеми, обществени табута и темата за равенството между половете.

В лаконичните му портретни снимки всички визуални елементи са прецизни: живописното осветление, безупречно изпипаните коса и грим, обстановката, създаваща усещане за спокойствие.

Работил е за рекламни кампании на Levi’s, Microsoft и Nokia, както и за сп. Vogue и The New York Time. Проектира дизайна на холандските евромонети, които са с портрет на холандския крал Вилем-Александър и са в обращение от 2014 г.

Дебютира на световната сцена през 1988 г. със серията си Chessman и първото си място в конкурса „Млад европейски фотограф“. Следват международни признания, сред които „Фотограф на годината“ на Международните цветни награди 2006, холандската награда „Йоханес Вермеер“ през 2011 г. (Johannes Vermeer Prize) и американската награда Luice за цялостно творчество. Печели и няколко приза „Сребърен лъв“ за рекламната си фотография. Излагат творбите му в Артцентъра в Билбао, Галерията за модерно изкуство в Болоня, Музея за модерно изкуство в Москва, Музея на фотографията в Хага и Райксмузеум в Амстердам, Холандия. В центъра „Помпиду“ в Париж и в музея в Модния институт на технологията в Ню Йорк прожектират негови филми.

Той е един от най-известните и разпознаваеми артисти. Изложбата му у нас „Четири серии“ ще включва четири от най-емоционалните му поредици: „Мъка“, „Черни“, „Здрач“ и „Изгрев“. Тя е част от програмата на фестивала „Фотофабрика“ и е организирана с подкрепата на Мтел.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР