„Палави мамчета“: Шоуто на майките

На пръв поглед най-обикновена комедия за това колко е изцеждащо и зареждащо да си майка. Обаче в същото време всяка жена майка ще разпознае в тази привидна обикновеност част от ежедневните си драми – малки, битови, уж преходни, уж незначителни. А да видиш, било то и на кино, че ближният ти e в същата каша, в която си и ти, винаги е действало като антистрес терапия. Така де – споделен стрес е половин стрес. „Палави мамчета“ е в кината от днес.

Ирина Иванова 26 August 2016

Добрите майки отиват в рая, лошите - в бара. Вие кое избирате? Момичетата от комедията „Палави мамчета“ („Bad moms“), за която ви разказвам днес, със сигурност избират второто. Мила Кунис, Кристин Бел и Катрин Хан са в ролите на жени, които се опитват да оцелеят в ежедневието си, балансирайки – на супервисоки токчета при това - между семейството, домакинството, децата и професията си. Главният им враг в тази битка стара като света е зловещо-перфектната Гуендолин (Кристина Апългейт) – ледена валкирия, която изпитва удоволствие да налага с помощта на невидими камшици собствените си фанатични представи за това какво е да си добра майка. „Нашите“ обаче отказват да се съобразяват с нея и решават да бъдат кофти майки, лоши майки, луди майки.

Никой друг не мечтае да прави каквото си иска така страстно както една майка. Понеже за нея е най-невъзможно сигурно. Парадоксът е, че режисьори и сценаристи на „Палави мамчета“ са двама мъже – Джон Лукас и Скот Мур, които преди години написаха сценария на хитовия „Последния ергенски запой“. Обаче факт е, че няма нещо в този филм, което да не ми е минавало през главата – като изключим глуповатата сцена с „лудеенето“ в супермаркета де - а предполагам, че на вас също. Позната ми е дори мечтата на една от героините да претърпи автомобилна катастрофа, която да я остави в болница за две седмици, през които да не трябва нищо да прави, а само да лежи, да яде бонбони и да гледа телевизия. Кой не го е мечтал това!

Забавен, малко истеричен филм, който няма да ви изненада с абсолютно нищо и по-скоро ще затвърди усещането ви, че киното е само фабрика за илюзии. Освен това е малко архаичен, понеже доста съвременни майки ходят на барове, на партита, на вечери с приятелки и т.н., но това ни най-малко не им е помогнало. Знаете ли как ми подейства на мен този филм? Казах си: Ужас! Сега освен всичко друго трябва да стана и лоша майка или както са го превели българските разпространители на филма – палаво мамче. Границите на понятието „съвършената майка“ за пореден път се разшириха тоест. И пак стрес.

И да не пропуснем: Добре дошла отново в играта, Мила (Кунис)!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР