„Бен-Хур“: Да излезеш срещу армия от 11 Оскара

Как еврейският принц от коляното Давидово Юда Бен-Хур отмъсти на своя приятел-предател римлянин и го победи в най-великото надбягване с колесници в историята на киното. Епосът „Бен-Хур“ на режисьора Тимур Бекмамбетов е в кината от днес.

Ирина Иванова 19 August 2016

Вярно е, че „старият“ „Бен-Хур“ от 1959 г. на великия Уилям Уайлър с Чарлтън Хестън в главната роля е носител на цели 11 Оскара, но е също толкова вярно, че при днешните стандарти за снимане на епос и екшън, за темпоритъм и прочие, филмът е безнадеждно остарял. И само много влюбеното киноманско око ще открие прелест в тази безнадеждност. Друг е въпросът, че Уайлър е майстор - класик на американското кино, един от най- големите, заедно с Дейвид Уорк Грифит, Джон Форд, Джон Хюстън, Орсън Уелс, Стенли Кубрик, Джордж Лукас и т.н., а на такива хора козируваш, гледаш им филмите и си мълчиш. Между другото дори „Титаник“ не успя да спечели повече Оскари от „Бен-Хур“, а само изравни рекорда му.

Като казах Джон Хюстън – в новия „Бен-Хур“ участва внука на легендарния режисьор, Джак Хюстън, който е на път да се превърне в истинска холивудска звезда. Джак е в главната роля – на еврейския принц Юда Бен-Хур, който е предаден от своя приятел римлянин Месала (Тоби Кебел), прекарва 13 години в робство, а след това успява не само да се завърне като герой и да отмъсти, но и да съпроводи Исус в пътя му към Голгота и да намокри с вода устните на Спасителя миг преди последния да предаде Богу дух на кръста.

Режисьорът Тимур Бекмамбетов е родом от Казахстан и филмите му до този момент, най-известните от които са „Нощен патрул“ (Ночной дозор, 2004) и „Неуловим“ (Wanted, 2008) с Анджелина Джоли и Морган Фрийман, доказват афинитета му към епоса, зрелищното кино и мащабните продукции. Двамата с продуцента Шон Даниелс твърдят, че не правят римейк на класическия „Бен-Хур“ на Уайлър, а просто интерпретират по свой начин едноименния роман на Лу Уолъс от 1880 г., който в годината, когато е публикуван се превръща в най-продавания роман в Америка като побеждава дори „Чичо Томовата колиба“ на Хариет Бичър Стоу и остава на върха на класациите чак докато излиза „Отнесени от вихъра“ на Маргарет Мичъл. Романът „Бен-Хур“ е издадена в България още през 1938 г. и ако трябва да сме честни е много увлекателна, чете се като приказка – на един дъх.

Това е, което можете да очаквате от този филм – приказка за един герой, в която доброто и справедливостта побеждават. С малка роля във филма участва и младият български актьор, живеещ в Лондон, Юлиян Костов, което си е повод за гордост.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР