Легендата за Тарзан

Иронично наричат Тарзан „краля на римейка“

07 July 2016

Александър Скарсгард

Представяме ви най-секси екранната двойка на 2016 г. Александър Скарсгард е новият Тарзан, Марго Роби е новата Джейн. Скарсгард познавате от разбиващия вампирски сериал на HBO „Истинска кръв“, а Марго Роби – от „Вълкът от Уолстрийт“, където играеше жената на Ди Каприо.

Иронично наричат Тарзан „краля на римейка“, тъй като киното познава над 60 (а според някои – над 80) игрални и анимационни екранизации на историите, написани от Едгар Бъроуз през първата четвърт на миналия век. Разбира се, някои от тези екранизации са толкова далеч от литературния първообраз, че авторът без съмнение се е обърнал в гроба. Но така е с любимците на Холивуд, а Тарзан със сигурност е един от тях.

Действието в новия „Легендата за Тарзан“ се развива години след като Джон Клейтън III лорд Грейсток, познат на всички ни като Тарзан, се жени за своята Джейн Потър, напуска джунглата и се преселва в цивилизования свят. Сега обаче той се връща обратно в Конго със специална мисия и – за голямо наше щастие – ще свали ужасния си костюм и ще можем да се радваме на чудната му бодибилдърска форма с добре оформени коремни плочки. По този начин Скарсгард се нарежда сред най-божествените Тарзановци в историята на киното.

Тарзан преди Скарсгард:
- Джони Вайсмюлер – в 12 филма, заедно с Морийн О’Съливан и Бренда Джойс в ролята на Джейн
- Лекс Баркър – в 5 филма с Бренда Джойс, Ванеса Браун, Джойс Макензи и Дороти Харт в ролята на Джейн
- Гордън Скот – в 6 филма, без Джейн или с Ив Брент в ролята на Джейн
- Майлс О’Кийфи – в 1 филм с Бо Дерек като Джейн
- Кристоф Ламбер – в 1 филм, с Анди Макдауъл като Джейн

Най-еротичната сцена с Тарзан и Джейн
Майлс О’Кийфи и Бо Дерек в „Тарзан, човекът маймуна“, 1981
Най-нелепата фотография на Тарзан
Майлс О’Кийфи
Най-дебелият Тарзан
Елмо Линкълн, първият актьор, изиграл Тарзан – в немия филм „Тарзан от рода на маймуните“ (1918)
Легендата Чита
На 29 декември 2011 г. шимпанзето Майк, превърнало се в звезда с ролята на Чита – маймуната, отгледала Тарзан, си отива на 80-годишна възраст от бъбречна недостатъчност. Медиите наричат Майк „Шимпанзето, което накара Вайсмюлер да изглежда като дърво“. То често се е изправяло на два крака и е вървяло досущ като човек.

Авторът Едгар Райс Бъроуз
Роден в Чикаго през 1875 г., син на военен. Започва да пише на „преклонната“ 35-годишна възраст, като казва: „Пиша, за да избягам. Да избягам от бедността“. Когато умира през 1950 г., той е най-продаваният автор в света. Легендите твърдят, че е бил любимият писател на съветския вожд Йосиф Сталин. Не особено известен факт е, че е прапрадядо на един от най-интересните съвременни режисьори – Уес Андерсън („Хотел Будапеща“). Кварталът на Ел Ей, в който Бъроуз прекарва последните си години, е наречен в негова чест Тарзана.

 

„Легендата за Тарзан“ e в кината от 8 юли. Разпространява „Александра филмс“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР