„Агент и 1/2“: Размерът има значение

„Агент и 1/2“ (Central Intelligence) на реж. Роусън Маршал Търбър не е велика комедия, но е нещо като свеж и прохладен дъжд в сезона на летните блокбастъри с техните компютърно генерирани светове. В кината от днес.

Ирина Иванова 17 June 2016

Комедийният ключ, използван във филма „Агент и 1/2“ е видим с просто око – това са 30-те сантиметра „денивелация“ между Кевин Харт (1,63 м.) и Дуейн Джонсън Скалата (1,93 м.). Двамата играят бивши съученици от гимназията като Келвин (героят на Харт) е златното момче на випуска, а Боб (героят на Скалата) е аутсайдерът, с който някога всички са се подигравали, но който сега, 20 години по-късно, се е превърнал в мощен гигант със специална мисия. 

Небрежната лекота на филма е може би най-голямото му достойнство. Да не повярва човек, че цели трима сценаристи са работили по него. Всъщност имаме една доста схематична история, в която никой не се е напъвал да измисля кой знае какви мотивации и обрати, да изгражда характери, да внимава за логична причинно-следствена връзка. Рецептата е от проста по-проста – готини лафове, малко екшън, шпионска интрига колкото да не е без хич, динамичен сюжет, скоростен диалог и ... актьори, които играят точно така, както трябва.

Винаги съм се удивлявала на това, че и в най-обикновените американски филми  дори епизодиците са железни. Ролята им може да е двеминутна, но им вярваш безусловно. Никой не може да ме убеди, че това не е важно. Разбира се, Харт и Скалата съвсем не са епизодици.

Нали знаете особения речитатив на афроамериканските комедийни актьори? Еди Мърфи, Крис Тъкър, Мартин Лорънс са истински богове в това, особено Тъкър  в „Час Пик“. Но Кевин Харт също си го бива. А Скалата е като мил, гигантски дог – мислиш, че ще те изяде, а той ти се усмихва. Готин дует.

„Агент и 1/2" се гледа на един дъх и също толкова бързо се забравя, но лично аз не виждам нищо лошо в това. Пък и честно казано не смятам, че са чак толкова много комедиите, които те разсмиват и забавляват наистина. С една дума – супер е за уикенда! И освен това ще послушате малко En Vogue.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР