Джери Хол, супермодел със сърце на домакиня от предградията

Докато се подготвя за юбилея си на 2 юли, когато ще навърши 60 години, бившият супермодел Джери Хол мина ей така, като на шега, под венчило за първи път

Милена Попова 02 June 2016

Джери Хол по време на парти в Париж, 1976

Снимка: getty images/guliver

Докато се подготвя за юбилея си на 2 юли, когато ще навърши 60 години, бившият супермодел Джери Хол мина ей така, като на шега, под венчило за първи път (оказа се, че бракът, сключен с Мик Джагър на хиндуистка церемония на остров Бали, е невалиден). Младоженецът пък скоро ще направи 85 години и 9 милиарда долара (109-о място по богатство в света).

Сватбата на Джери Хол и Рупърт Мърдок влезе в световните новини и коментари – накуцващият младоженец, до него високата, поприведена и дискретно побутваща го в желаната посока Джери в сребърни балетки и млечносива рокля на Вивиан Уестууд за 8000 лири. Заснета беше и церемонията в църквата Сейнт Брайд, наричана още журналистическата църква, защото се намира на вестникарската улица в Лондон – Флийт Стрийт, както и партито в 300-годишната аристократична сграда Спенсър Хаус, собственост на брата на Лейди Даяна Чарлз Спенсър. Изданията и каналите на медийната империя на Мърдок – News Corporation, част от която е и българската bTV, – отразиха с умерен възторг сватбата. Конкурентните издания си позволиха хапливи коментари, припомняйки скандала с подслушваните телефони на знаменитости от журналистите на вестник News of the World преди няколко години, както и топлите връзки на Мърдок с висши политици в Англия. Някои намекнаха, че Джери е златотърсачка, други акцентираха върху светлокафявите обувки на медийния могул в съчетание със сивия костюм, издаващи липса на вкус, трети подчертаха, че Тони Блеър, кръстник на най-малката дъщеря на Мърдок, не е присъствал на церемонията. А някои припомниха думите на Джери, че страхът от смъртта кара много възрастни мъже да се оженят за млади жени. Е, в случая всичко е относително. Джери не e млада и е с цели две години по-възрастна от най-възрастната дъщеря на Мърдок, пък и е казала тези думи по повод на бившия си съпруг Мик Джагър, с когото се раздели заради новината, че чака дете от 28 години по-млада бразилска моделка.

Брайън Фери и Джери Хол
Сен Тропе, Париж, невинни години

Харизматичният, безобразно талантлив и секси Мик открадва Джери Хол от своя колега Брайън Фери. Джери е не просто най-красивото момиче на рок партитата, тя е уникална с тексаския си акцент, със смесицата от безразсъдна смелост и американски прагматизъм и със своята невинност, затворена в тяло на сирена.

Но как попада в Европа момичето, родено в семейство на брутален шофьор на камион, побийващ четирите си дъщери, и на чиновничка в болница, която се спасява от действителността, фантазирайки, че е Скарлет О’Хара? С помощта на Съдбата – на 16 години кола блъска Джери Хол на излизане от училището за модели. С парите от застраховката – 800 долара, тя си купува самолетен билет за Франция, оскъден бански в цвят розов металик и обувки с високи токове. В този бански, небрежно излегната на плажа на Сен Тропе, я съзира модният агент Клод Хадад и я пита дали иска да работи като модел. Само след часове тя си събира багажа от бедния хостел и заминава за Париж. Така започва кариерата на един от супермоделите от 80-те и 90-те години на миналия век. Време, в което топмоделите не бяха просто мерки, безлични закачалки и машини за пари, а личности, които превръщаха живота си в легенда, във филмов сценарий. „Седях си в едно кафене в Париж и си говорех с възрастна двойка. Оказа се, че това са Жан-Пол Сартр и Франсоаз Саган“ – разказва Джери. В Париж тя дели апартамент с Грейс Джоунс и Джесика Ланг, световноизвестната певица и носителката на Оскар, тогава просто модели. С Грейс Джоунс Джери участва в кабаретни програми, ако не излиза вечерта с Антонио Лопез, моден илюстратор. Хелмут Нютън е поразен от красотата на американката, в чиито вени тече английска, ирландска, датска и индианска кръв, и я уговаря да я снима гола, опасана само с кожени каиши. Когато тя се облива в сълзи, Нютън й казва: „Това не е порно, това е изкуство.“

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР