Монако - малкото е голямо

Икономиката е изключително зависима от туризма, което е още една предпоставка за специално отношение към всичко, свързано с доброто хранене

Любомир Василев 23 May 2016

Когато преди години моя приятелка, живееща в Рим, с подобно на моето отношение към храната, каза, че сменя Вечния град с Монако, бях много учуден. Но по-късно, когато бях поканен на тенис турнир от веригата „Ролекс Мастърс“ и останах в Монако няколко дни, прецених, че решението й не е било грешн.

Малкото княжество често е наричано данъчният рай на света. Частните лица тук не се облагат с никакви данъци, затова крупни бизнесмени и знаменитости се заселват в Монако, като допълнително повишават неговата известност и богатство. Този факт, както и това, че тук живеят над 30% французи и 20% италианци, говори само едно – предстои ни среща с едни от най-добрите ресторанти в света. Икономиката е изключително зависима от туризма, което е още една предпоставка за специално отношение към всичко, свързано с доброто хранене и стремеж към съвършенство в задоволяването на прищевките на богатите жители и туристи.

Към хазната немалък дял добавя създаденото през XIX век „Общество за морско къпане“, притежаващо едни от най-добрите заведения и ресторанти в страната, голф клубове, популярната дискотека „Джимис“, спа центрове и световноизвестните морски терми в Монте Карло (Thermes Marines). Средната заплата в княжеството е 5500 евро на месец. Безработните са три пъти по-малко, отколкото състава от 90 музиканти на Монакския симфоничен оркестър. Всичко това говори, че в Монако ще ядем вкусно и на истински добро ниво.

Двузвездният Мишлeн ресторант „Луи XV“ в „Хотел дьо Пари“, управляван от един от най-добрите ресторантьори във Франция Ален Дюкас, дава възможност на гостите да се насладят на средиземноморската кухня сред версайската пищност на интериора. Стрелките на висящия в централната зала часовник са спрели на 12 часа като напомняне, че в този замък на удоволствията времето няма никакво значение. Другият ресторант в „Хотел дьо Пари“, който препоръчвам, е „Льо Грил“. Той е с една звезда Мишлен, но изумителната панорамна гледка от последния етаж компенсира липсата на втора.

Не се стряскайте от името на следващия ресторант – „Ла Мезон дьо Кавиар“. Цените не са нито най-високите в света, нито най-високите в Монако. Ако не ви се яде хайвер, спокойно можете да поръчате Бьоф Строганов или пиле с къри. „Полпета“ е великолепен италиански ресторант с много добра кухня и уютна атмосфера. Не трябва да пропускате прясната италианска паста с морски продукти и салатата със скариди. В „Уи е Дами“ обядват местните жители, което е доста добър знак. Препоръчвам спагетите с морски дарове.

„Йоши“ е японски ресторант в хотел „Метропол“, където Изтокът среща Запада. Шеф Такео Ямазаки и Жоел Робюшон обединяват основите на две кухни – японската и френската. Много хора казват, че това е един от най-добрите ресторанти на Лазурния бряг. Когато става дума за Жоел Робюшон, не мога да не цитирам убеждението му, че „ние сме това, което ядем“. Неотдавна излязлата му книга Food & Life, написана съвместно с доктора по акупунктура Надя Волф, е основана върху новия подход към яденето и здравословното хранене.

В малкото княжество, освен вкусните ресторанти, трябва да посетите и добрите клубове, като „Джимис“, „Сас кафе“ и „Зелос“. А десерта може да заместите с шопинг из луксозните бутици на Монте Карло.

Spaghetti Kitchen препоръчва
Louis XV и Le Grill –www.hoteldeparismontecarlo.com
La Maison Du Caviar – +377 93 30 80 06
Polpetta – www.restaurantpolpetta.com
Huit et Demie - www.huitetdemi.mc
Yoshi - www.joel-robuchon.com/en/restaurants-monaco-yoshi.php
Jimmy’z - http://fr.jimmyzmontecarlo.com/
Sass’ Café – http://sasscafe.com/

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР