За Шекспир почтително и не съвсем

Как, кога и къде да отбележим годишнината на великия бард – с кино, театър, изложби и дори тенис

Адриана Попова 19 April 2016

"Зимна приказка", театрална работилница Сфумато, 2011 г., адаптация и постановка Маргарита Младенова, сценография Даниела Олег Ляхова

Снимка: Симон Варсано

 

„На младини с моми, с моми
си поживях добре
и казвах си: — «Ами! Ами!» —
щом чувах, че се мре.
Но Дъртата със стръв, със стръв
преряза моя дял
и сякаш че такъв, такъв
човек не е живял!“

Тази непочтителна песничка си тананикат Първият и Вторият гробар, докато копаят гроба на Офелия в „Хамлет“. Авторът на пиесата Уилям Шекспир ще да е бил доста непочтителен човек и вероятно би се развеселил около Голямата тупурдия, която сега се вдига за 400-годишнината от смъртта му. Но пък той си го е заслужил, в крайна сметка никой не го е карал да пише „Ромео и Жулиета“ и подобни великолепия.

Според изследователите Шекспир много удобно е починал навръх рождения си ден – 23 април, на цели 52 години, направо престарял за времето си. Датата на смъртта му през 1616 г. е отбелязана върху надгробната му плоча в черквата "Света Троица" в родния му град Стратфорд на Ейвън. Учените сега сканират гроба му, за който се предполага, че е празен. На бас, че извънземните са го отвлекли. Ако не са те, масоните ще са. Да се спекулира на гърба на Шекспир е толкова сладко, да се празнува на негов гръб също. Защото това означава да се чете Шекспир. Четете Шекспир, братя!

А ето и няколко места и дати, на които да го почетете. Те са част от "Шекспир е жив", глобалната програма за честване на живота и творчеството на най-известния драматург в света, зад голямата им част стои Британският съвет(за България вижте тук). В нея са включени около 1 млн. неща, ние ви препоръчваме:

Костюми по Шекспир

19-28 април - „Отражения“ в Националната галерия в София. Изложба на сценографски проекти и костюми от български постановки на Шекспир

„Хамлет“

20 април, 17,30 ч. - Пърформънс "Хамлет". Режисьори: Валерия Вълчева и Марий Росен. В рамките на „Отражения“ в Националната галерия.

„Бурята“ с кукли

23 април, 18 ч.- Пърформънс "Бурята", постановка на Столичен куклен театър, носител на Икар 2014 за куклен спектакъл. В рамките на „Отражения“ в Националната галерия.

Директно от Лондон

23 април, 19–22 ч. - NT Live: "Както ви харесва" в Cinema City в София (в Mall of Sofia), Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора.

Ретро тенис

24 април - турнир по тенис в Шекспиров стил в Първа частна английска гимназия "Уилям Шекспир"

„Крал Лир“ от Пловдив

27 април, 18 ч. - Пърформънс "Крал Лир". Постановка на Драматичен театър Пловдив Режисьор: Стайко Мурджев. В рамките на изложба "Отражения" в Националната галерия.

Шекспирология

12-15 май- „Шекспир е жив в науката“. От разрешаването на загадката на скелета на Ричард III до картографията на света по времето на Шекспир. Софийски фестивал на науката.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР