БГ филмът „Жажда“ с още две престижни награда

eva.bg 16 April 2016

Пълнометражният игрален дебют на режисьора Светла Цоцоркова „Жажда“ вече  е удостоен с редица престижни фестивални участия и награди от Сан Франциско, Сан Себастиан, Варна,  Солун, Цюрих и т.н. Най-новите попълнения в колекцията му от статуетки са наградите за най-добър филм (споделена с чешкия „Аз, Олга Хепнарова“) и за най-добра женска роля (харизматичната дебютантка Моника Найденова) от филмовия фестивал във Вилнюс, Латвия.

„Жажда“ разказва за семейство (Светлана Янчева, Ивайло Христов и Александър Бенев в ролята на техния син-тийнейджър), което се е изолирало от света в къща високо в планината и там развива малък бизнес с пране на спално бельо на близките хотели и къщи за гости. Районът обаче е застигнат от суша и водата трудно достига толкова високо, така че те са принудени да потърсят помощта на сондьори на вода и така в близост до тяхната къща се настанява бивака на възрастен мъж (Васил Михайлов), който с помощта на дъщеря си в тийнейджърска възраст си изкарва прехраната със сондажи.

Филмът напомня атмосферата на шедьовъра на Ласе Халстрьом „Защо тъгува Гилбърт Грейп“, пропит е със същата красива нега, а лицата на двамата тийнейджъри Александър Бенев и Моника Найденова са хипнотизиращо необикновени. Изключително живописни са и снимачните терени, които операторът Веселин Христов, също дебютант в игралното кино, е уловил и предал в целия им самобитен разкош.

„Жажда“ тръгва по кината у нас отследващия петък,  22.04.2016 г. и ако искате да видите един различен български филм - не го пропускайте.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР