История в снимки

Звездни забивки

Лилия Илиева 20 March 2016

Cafe Royal, 1973

Снимка: getty images/guliver

„Това се случи в Cafe Royal в Лондон след последния ми концерт в Хамърсмит като Зиги Стардъст на 3 юли 1973 г. – обяснява Дейвид Бауи през 1993 г. – С Лу Рийд и Мик Джагър седяхме един до друг. Тук аз не целувам Лу. Ако погледнете внимателно, ще видите, че му говоря на ухото и той шепне на моето. Аз съм доста далече от него, но достатъчно близо според пресата, за да го целуна, и публикуваха снимката. Ето ти доказателство. Обаче Лу е последният човек на света, когото бих искал да целуна.“

Такова е времето. Глемрокът превръща бисексуалната революция в тренд. И Бауи, и Рийд признават пред медиите, че са би-, но истината е, че помежду им няма нищо. Даже след 6 години така ще се скарат по вина на Лу, че ще се набият здраво. После отново ще бъдат приятели. В сърцето на Дейвид, женен по това време за първата си съпруга Енджи, е Мик Джагър. Мик също е женен – за Бианка Джагър. Даже има две дъщери. Но докато в отношенията му с Бианка има изневери с други жени, скандали, боеве, във връзката му с Дейвид има любов. И това си личи дори на тази маса в Cafe Royal. Двамата се запознават два-три месеца преди това. През пролетта на 1973 г. Мик посещава Дейвид Бауи зад кулисите на негов концерт. Бауи го прегръща. „Мечтаех да бъда Мик Джагър – казва Дейвид, – не просто защото той беше секссимвол.“ Бауи е избрал дори сценичното си име, вдъхновен от Мик. Докато на староанглийски „джагър“ означава „нож“, Bowie-knife е ловджийски нож. Разликата им е 4 години, Мик е по-големият. Няколко месеца по-късно той кани Бауи на концерт на „Стоунс“ и не само плаща хотелската му стая, но му изпраща рози и шампанско с бележка, подписана „С любов, Мик“.

Помежду им имаше нещо повече от сексуално привличане.
Могат да бъдат забелязани навсякъде без съпругите си – на мач на Мохамед Али, в лондонската дискотека „Трамп“, на концерт на Даяна Рос или в хотелски стаи. Един фотограф снима как Бауи нежно люлее главата на Мик в скута си. Освен това Бауи води Мик и на гей филми. Една сутрин през октомври 1973 г. Енджи ги открива да спят голи в спалнята в дома им с Дейвид. И им поднася чай. „Може би – шегува се по-късно тя – са писали „Енджи“ заедно в леглото. Искаше ми се аз да бях там с Мик. Винаги съм мислила, че сигурно е истински дивак в леглото. Той е много секси парче.“ „Помежду им имаше нещо повече от сексуално привличане“, разказва Чери, беквокалистката, която живее със семейство Бауи закратко и е участвала в тройки с двамата. Мик и Дейвид са много близки емоционално и живеят заедно няколко месеца. И това не е тайна за никого.

Това е най-дългата връзка в живота на Мик Джагър. Наред с безбройните му завоевания като Карла Бруни, Анджелина Джоли, Елизабет Тейлър и принцеса Маргарет – сестрата на британската кралица, Мик признава, че е бил интимен и с Браян Джоунс, Анди Уорхол, Рудолф Нуреев и Ерик Клептън.

През 1985 г. Мик и Дейвид правят съвместно парче Dancing In The Streets.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР