Честито! Дадоха му го!

Най-дълго чаканият „Оскар“ вече е факт – Лео спечели статуетката

eva.bg 29 February 2016

Снимка: getty images/guliver

Всички почитатели на Леонардо ди Каприо могат да си отдъхнат. Най-накрая техният любимец се сдоби с така мечтания и толкова чакан „Оскар“. Което в случая не се оказа и особена изненада, защото всички прогнози сочеха именно него като основен фаворит в категорията за най-добър актьор. Ролята му в „Завръщането“ в крайна сметка накара членовете на американската академия за филмово изкуство да дадат своя глас за актьора, който толкова години незаслужено пренебрегваха. Ди Каприо пък реши да им отвърне с хладнокръвен професионализъм и нито в речта му, нито в реакциите му се долавяше свръхемоция, трескава радост или въодушевление, че най-накрая държи в ръцете си „Оскара“. За сълзи да не говорим. Затова пък близката му приятелка Кейт Уинслет си поплака вместо него, докато го гледаше да се качва на сцената.

Хубаво си поплака и Бри Ларсън, която съвсем заслужено спечели статуетката за най-добра актриса за ролята си в „Стая“. Силвестър Сталоун пък не може да скрие разочарованието си, че не му дадоха приза за поддържаща мъжка роля и с нескрита завист наблюдаваше триумфа на конкурента си Марк Райлънс за безспорно страхотната му игра в „Мостът на шпионите“. За поддържаща женска роля призът отиде при Алисия Викандер за „Момичето от Дания“.

За втора поредна година Алехандро Гонзалес Иняриту печели статуетката за режисьор – сега за „Завръщането“, а миналата година за „Бърдмен“, което се случва за първи път от над 60 години. Филмът бе отличен и в категорията за операторско майсторство. Но не успя да грабне най-големия приз – за най-добър филм. Донякъде изненадващо той бе връчен на „Спотлайт“. Лентата спечели и в категорията за сценарий.

Като брой статуетки пък „Лудият Макс: Пътят на яростта“ се оказа абсолютен отличник, грабвайки цели шест „Оскара“ - всички обаче бяха в категориите за грим, костюми, дизайн, звук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР