Как да събудим градината

Пет важни стъпки, за да ни радва градината през лятото

Надежда Стоянова, ландшафтен архитект 01 April 2021

Април е време да се погрижим за растенията, които ще ни радват през лятото. Независимо дали градината ни се намира в двора или е на терасата, сега е моментът да планираме всичко и да предприемем необходимите действия. Няма по-хубаво от това да се наслаждаваш на красотата, която сам си създал

1. Нека започнем от нещата, необходими, за да върнем градината към живот – инструментите. Много е важно да се работи със здрави и удобни инструменти, затова именно сега е моментът да проверим тяхното състояние и какво имаме в наличност, за да си спестим неудобството от бързане към магазина за ножица за подкастряне в разгара на работата. Подгответе си ножица, гребло, лопата, мотика, лейка и не на последно място – работни ръкавици!

2. Следващата стъпка е добре да се почистят тревните площи и цветните лехи от плевели и изгнили стръкове. Местата, на които ще засаждате цветя, трябва да се прекопаят, но е добре това да стане много внимателно, за да не се засегнат презимувалите в градината растения.

3. Огледайте дали има загинали растения, но не прибързвайте да ги премахвате. Подрежете ги и се заредете с търпение и надежда – с настъпването на първите топли дни е възможно да ви изненадат с нови листни и цветни пъпки.

4. Обърнете внимание на розите и на живия плет от лавровишня, туя или пък от птиче грозде. Бъдете готови при трайно задържане на високи температури да подрежете розите и цъфтящите храсти и да оформите живия плет.

5. Какво е градината без пролетните цветя? Проверете дали грудките, прибрани през есента, са в добро състояние – предстои ви скоро да ги засадите навън. Можете да създадете прекрасни цветни композиции от нови едногодишни цветя и пролетните лалета, зюмбюли и нарциси. Сега е и моментът да си подсигурите разсад от едногодишни цветя. Ако ви доставя удоволствие, можете сами да си го подготвите, като предварително засеете семената в саксии и ги отглеждате до месец май, когато ще оформите в двора си цветни лехи по свой вкус.

Ако пък не разполагате с градина в двора, не се отчайвайте – пролетта ще дойде бързо и при вас! Превърнете терасата си в пъстра цветна градина, като купите готови саксийки с напъпили или вече цъфнали луковични – лалета, нарциси, зюмбюли, минзухари и др. Можете да ги аранжирате в стара плетена кошница, дървено сандъче, лейка или друг съд, който да покриете отвън с дървени кори, мъх или каквото на вас ви харесва.

С идването на пролетта настъпва и периодът за пресаждането на саксийните цветя, като най-добре е това да се случи от края на февруари до края на април. Продължете подготовката си с избор на нови видове цветя, различни декоративни саксии, сандъчета и кашпи и си набавете пръст и тор. С тези няколко прости стъпки вие и вашата градина или тераса сте готови да посрещнете пролетта!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР