За За Габор: Толкова ли много искам от един милионер?

Как да спечелиш мъжа, да го задържиш и да се отървеш от него

Уляна Петрова 11 November 2008

Фотография Gulliver Photos/Getty images
Припомняме ви историята на За За Габор и мъжете в живота й, разказана преди години на страниците на EVA.

За За Габор празнува рождения си ден на шести февруари, но никога не уточнява коя е годината й на раждане. Догадките все пак са за 1917-а. Последният й, девети поред съпруг е с 26 години по-млад от нея. Героиня от таблоидите, светска лъвица и жена с много пиперлив език, За За дълго време бе потънала в забвение. През 2007 година обаче светът отново си спомни за нея. Поводът? Скандал.

Колко смешно! Тя седи на инвалидната си количка – проклета да е дано! – и чака да дойде редът й, за да излезе на сцената за последния си спектакъл. Тя, която никога не е чакала! Навън, зад вратата, се чува неясно, но неспирно жужене – журналисти, фоторепортери... Над всички тях се извисява от време на време гласът на мъжа й – принц Фредерик фон Анхалт („мъжът й”?! „принц”?! Колко смешно! – мисли си тя). Не се е появявала пред публика сякаш от хиляда години. Дами и господа, динозаврите се завръщат!

В този момент тя чува токовете на каубойските ботуши на „принца” да се приближават до вратата, чува думите му: „Никога не съм я питал на колко години е, никога не съм виждал паспорта й, може да е на сто, или на двеста... Но сега ще разберете всичко от самата...”

Тя се чувства като гладиатор, извикан на арената, когато фон Анхалт отваря вратата пред нея и довършва изречението си: ... от самата нея – За За Габор!

Всички притихват. На инвалидната количка, приличаща по-скоро на трон, сред куп възглавници седи една истинска холивудска легенда и звезда. И то не защото е велика актриса, направила Бог знае какви роли, а защото блести над всички – където и да се появи. И им се смее отгоре. Умът й е като скалпел, а езикът й... Има хора, които могат да се закълнат, че е раздвоен – като на змиите. И също толкова отровен.

Сред журналистите на тази импровизирана извънредна пресконференция присъстват и някои знаменити редактори - от Вог,  Венити Феър... Те виждат За За – в костюм на Шанел и лачени обувки  в цвят „шампанско”. Върху изсушените й, покрити със старчески петна ръце и шия, блестят тежки скъпоценности, прическата й без съмнение е направена от най-скъпия стилист в Ел Ей. Но само секунда преди тези хора да възкликнат наум: „Къде е отишла фантастичната красота на Габор? Колко е остаряла само!” - очите им срещат пронизващия й поглед и те без никакво съмнение разбират какво точно си мисли тя в този момент: „Преди десет години изглеждахте къде-къде по-добре, милички!” И са напълно прави – тя си мисли именно това.

Госпожо Габор, какво мислите за връзката на Вашия съпруг с Ана Никол Смит? – изстрелва някой от залата въпроса, заради който всички всъщност са се събрали.

За За се усмихва и се намества в креслото. Трябва да отговаря на въпроси – оставете това на За За.

Милички – казва тя, – мъжете са като пожар... Ако не ги контролираш, започват да се разпространяват... Пък и странното при тях е, че докато не се оженят, са някак незавършени, а след сватбата – направо свършени.

И всички се разкикотват. Винаги става така.

„Oмъжи се за голямата си любов и живей в брак, докато наистина не я срещнеш”

За За много добре си спомня първата среща с Ана Никол Смит – на прием в хотел „Плаза”. Ана Никол – полугола между другото – се лепва за нея и започва да бълва глуповати и банални комплименти колко се възхищава на ума й, на острия й език, как би дала мило и драго поне малко да прилича на нея. За За дори не я слуша. Чуди се само кой идиот е допуснал тази плейбойка с пролетарската фамилия Смит на прием в „Плаза”! Накрая решава да се отърве от нея – от една страна – и да прикове вниманието на всички върху себе си – от друга. Прави и двете с една-единствена фраза, изречена така, че да се чуе и в най-отдалечения ъгъл на залата:

Скъпа, препоръчвам ти да се омъжиш за голямата си любов и да живееш в брак, докато... наистина не я срещнеш!

Смит остава със зяпнала яркочервена уста, а всички на приема се разсмиват – За За е във вихъра си. Проблемът е в това, че осмият съпруг на актрисата – принц Фредерик фон Анхалт - също стои със зяпнала уста. Само че не заради остроумието на жена си, а заради преливащото деколте на блондинката. В крайна сметка остроумието си е остроумие, сексът си е секс. Принцът никога не е бил чак толкова артистичен, че да смесва едното с другото. Всъщност той и принц не бил. Истинското му име е Ханс Роберт Лихтенберг, баща му бил полицейски шеф в някакво провинциално немско градче. Титлата му е подарена от принцеса Мария Августа фон Анхалт, съпруга на кайзер Вилхелм Втори. Някога Фредерик бил пръв приятел на сина на принцесата Карл Франц, който загинал рано при автомобилна катастрофа. За да потуши мъката си, Мария Августа осиновила Фредерик и той станал принц фон Анхалт.

След случката в „Плаза” За За напълно забравя за сексбомбата Смит, докато един ден не я вижда във всички вестници – пак полугола, в страстна целувка с грохналия милиардер Джеймс Хауърд Маршал Трети, със 70 години по-стар от нея. Сега За За остава със зяпнала уста. Тази Барби размер XXL явно никак не си поплюва. Не просто се е вслушала в съвета й да се омъжи по голяма ... любов, но дори го е направила по много по-голяма... любов.

Габор е респектирана, но нещата около Ана Никол Смит се развиват светкавично – само година след сватбата старецът-младоженец предава Богу дух, роднините му започват съдебно дело с младата му вдовица, тя го печели и получава близо половин милиард долара! След още няколко години ражда незнайно от кого момиченце, два месеца по-късно първородният й син Даниел умира от свръхдоза антидепресанти, а след още няколко – в края на 2006 г. – си отива и самата Ана Никол.

За За Габор следи цялата сага около житието, страданието и смъртта на „новата Мерилин Монро” с периферното си зрение – има си собствени проблеми. Единствената й дъщеря Франческа Хилтън, от първия й брак с хотелиера Конрад Хилтън (в автобиографичната си книга актрисата твърди, че Франческа е зачената при изнасилване), я дава на съд, за да получи част от парите й. Фредерик се забърква в някакъв страшен скандал – намерен е гол в 10 часа сутринта в белия си кабриолет „Крайслер“ в центъра на Ел Ей. На полицията подробно обяснява, че три жени го ограбили, съблекли го, като му казали, че искат да се снимат с него. При подробния разпит версията се усложнява, тъй като принцът намесва и извънземни. В крайна сметка За За е тази, която трябва да спасява семейната чест.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР