Какво ще гледаме на „София Филм Фест“

В програмата са включени 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 50 късометражни филма

29 January 2016

Двадесетото юбилейно издание на „София Филм Фест“ ще бъде открито на 10 март с официалната премиера на най-новия игрален филм на Иглика Трифонова - „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” в Зала 1 на НДК. Тази година програмата съдържа повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 50 късометражни филма.

Легендарният режисьор с български корени Тед Кочев, носител на „Златна мечка” в Берлин, с две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”, ще бъде специален гост в София през март и ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството. Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв” ще представи своя ретроспектива.

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Такси” на Джафар Панахи, „Отдалече” на режисьора от Венецуела Лоренсо Вигас, „Стая” на Лени Ейбрахамсън.

В „Киното днес – големите майстори” ще видим най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Карол” на Тод Хейнс, „Рюзо и неговата седморка” – най-новата творба на японския майстор Такеши Китано, „Разрушително на Жан-Марк Вале, с участието на винаги предизвикателния Джейк Джиленхол; най-новият филм на Хулио Медем „Ma мa” с изключителната Пенелопе Круз.

Специален гост на 20-ия София Филм Фест ще бъде легендарният Тери Гилиъм, член на знаменитата комедийна група „Монти Пайтън”, създал многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми. Великият режисьор ще бъде удостоен с Наградата на София, а от първи март в Дома на киното ще има негова ретроспектива.

Сред 13-конкурсни филма са „Жажда” на Светла Цоцоркова, „Сняг” на Венцислав Василев, „Аз, Олга Хепнарова” на Томаш Вейнреб и Петер Казда, „Ако и кога” на Еран Б.Ю., „Отворена врата” на Марина Сересески, Онези отдолу на Дейвид Фар, „Smac” на Елиас Деметриу.

В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени номинирания за чуждоезичен Оскар „Прегръдката на змията” на Сиро Гера, „Детството на един водач” на Брейди Корбет, филмът от Словакия „Чистач” на режисьора Петер Бебяк, почти 5-часовия уникален китайски филм „Семейство” на Шумин Лиу.

Повече са юбилейното издание на фестивала може да откриете на сайта му.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР