Mандала

Tанцът, който изпълнява желания

Адриана Попова 01 February 2016

За новия за България медитативен танц мандала разговаряме с инструкторката Натали Вита. Натали е московчанка, у нас гостува по покана на Наталия Кобилкина.

Като съвременна практика мандала е създадена преди 2 години в Русия, но корените й са много дълбоки. Тя обединява сакрални женски танци от Египет, Индия, Андалусия. Целта е не просто да се „свържем“ с тялото си, за да го изчистим от негативните натрупвания, но и да осъществим конкретни свои желания. Един доста практичен танц... Всяко занимание трае около 3 часа. За него не са необходими танцови умения, за разлика от дълга пола и вяра в силата на словото. Жените сядат в кръг – символ в мандала на извора на женската сила, на матката. Всички са с дълги до земята свободни поли за по-добра циркулация на енергията. В центъра на кръга се поставя горяща свещ, край която участничките нареждат бижутата си – за да се „заредят“ и след това да служат като амулети. Часовници не се оставят, защото доказано спирали да работят. Дори швейцарските, усмихва се Натали Вита.

„Мандала означава кръг, и по-специално магически кръг…
Познавам няколко жени, които не рисуват мандали, но в замяна на това ги танцуват. В Индия това има специално име: мандала нритиа – танц мандала.“
Карл Густав Юнг
Идва ред на самовглъбяването, по време на което всяка от жените се опитва да формулира искрено и правилно намерението си – дълбокото вътрешно желание, с което е дошла, след което намерението се произнася на глас. Важно е да сме честни пред себе си и ако искаме страхотен секс, да не казваме на глас, че търсим страхотен подем в кариерата. В Русия едно от най-честите желания било за кожено палто. На изненадата ми Натали Вита отговаря: „В России холодно, а шубы дорогие“. („В Русия е студено, а кожените палта са скъпи“). Много е важно и как се формулира намерението. То трябва да бъде представено като вече изпълнено. Не – искам да имам пари, а – аз съм в потока на изобилието, парите идват при мен лесно, без да се преуморявам, и върша нещо, което ми харесва истински. Не трябва да се казва – искам да се запозная с мъж, а – аз откривам пространство за двойката, привличам в живота си хармонични отношения с мъж. За правилното формулиране на желанията ролята на инструктора, на водещия мандалата е много важна. Натали Вита прави забележката, че жената трябва да реши дали иска да получава материалните блага сама чрез вселената, или да ги получава чрез мъжа, когото си е поръчала от вселената. Вторият начин впрочем бил по-бързият.

как действа мандала танцът? Жената се слива със своя вътрешен център, хармонизира се, усилва енергията си чрез участие в кръга и я съединява с енергията на въздуха и земята. Вибрациите й влизат в резонанс с космическите и така желанията й стават желания на вселената. Мандала е медитация, тренинг и лечебен процес в едно.
 След като намеренията са произнесени, започва танцът. Първата му част е чистене – човек сваля, изтръсква от себе си задръжките, комплексите, всичко, което му пречи да се самоизрази. Натали ги нарича паразити. Сваляме ги от раменете, ръцете, косата, от краката си. Особено важни са ръцете, защото са продължение на сърцето. А плещите са мястото на отговорностите ни, както и шията и гърбът. След това се влиза в танца. Движенията с ръцете и тялото са бавни, медитативни, основна фигура е осморката, която свързва енергийните центрове, чрез нея се изгражда балансът. Всичко е в съответствие със сакралната геометрия на тялото. Танцува се с отворени очи и с поглед към човека отсреща. Натали Вита казва, че нейните момичета споделят как ръцете и краката им от само себе си започват да следват ритъма и хореографията, които тя им задава. Пеят се мантри. Всеки танц е индивидуален и зависи от групата, от намеренията на хората в нея.

След края на танца всички лягат на земята и медитират. После всеки споделя какво чувства в тялото си, това е т.нар. шеринг. Например ако усещат топлина в основата на гръбнака или в областта на сърцето – там, където се е активизирала енергията. Според Натали ефектът от мандала танците идвал много бързо, буквално след няколко дни, особено ако желанията са в сферата на материалното. Видимо се променят и жените, те стават грациозни, с красиви царствени движения, чувстват се изпълнени с радост и любов, хармонични и привлекателни. Мъжете не са изключени от „купона“. Дори се правят чисто мъжки мандали, в тях участниците се свързват с „мъжкия“, волевия център – третата чакра. Възможно е и смесване на половете, мъже и жени заедно в кръга. Според Натали Вита при сливането на енергиите ефектът е още по-силен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР