Мечка страх, Лео–не

Господи, направи така, че най-сетне да му дадат Оскар, не се знае докъде може да стигне в следващия филм!

Ирина Иванова 07 February 2016

Може би на 28 февруари Леонардо ди Каприо най-после ще поеме в ръце толкова дълго чаканата Оскарова статуетка. И дано! Защото шокиращата новина, че в най-новия си филм „Завръщането“ (The Revenant) Лео ДВА ПЪТИ е изнасилен от мечка (!!!), ни предизвика да се помолим  – Господи, направи така, че най-сетне да му дадат Оскар, не се знае докъде може да стигне в следващия филм!

През 1823 някъде в непристъпните земи на Южна Дакота търговец на кожи на име Хю Глас е нападнат и смъртоносно ранен от мечка. Останалите трима трапери от ловната дружинка го погребват криво-ляво и си разпределят неговата плячка, след което си тръгват. Той обаче някак оцелява и след всичко преживяно върви пеша над 300 километра при неописуем студ, за да им отмъсти. Такава е историята в „Завръщането“.

Дни след първата прожекция на филма пред журналисти сайтът drudgereport.com (за „обратната страна на новините“, както се рекламират), изстрелва сензационната вест, че в новия филм с Лео ди Каприо героят му е изнасилен от мечка. Два пъти. Развихря се медийна истерия и продуцентите на филма от 20th Century Fox правят изявление, в което надлежно обясняват, че не, не и не – никой не е искал да снима подобни отвратителни сцени с мечешки ексцесии над горкия Лео. Мечката във филма, пък и в истинската история, по която е направен филмът, е женска и просто защитава малките си мечета.

Ама какво като е женска мечката бе, господа от Fox? Само мъжките ли могат да изнасилват? Хайде стига с този сексизъм в Холивуд! Все едно женските мечки либидо нямат и само как да си защитават мечетата мислят. Това е Леонардо ди Каприо все пак! Всички женски са луди по него. Така или иначе, честта на Лео беше защитена и спасена.

 

В началото плъзна слух, че продуцентите от Fox ще проучат защо въпросният сайт интерпретира по този начин случващото се в „Завръщането“. Според тях така предварително се отнема от харизмата на филма, като се окарикатурява най-екстремната и драматична сцена. Защото въпреки официалното опровержение от тяхна страна дори известен таблоид като британският Daily Mail продължава да се шегува, че свидетели на първата медийна прожекция се кълнат, че „след като напада Лео, мечката все пак осъществява няколко недвусмислени тласъка“. Иди обяснявай после, че мечката е женска.

Скандалът обаче предизвика небивал медиен интерес към сексуалния живот на мечките. С облекчение научихме, че в човешката история няма документирани неприлични отношения между мечки и хомо сапиенс, но пък че има художествена литература по темата – един от най-награждаваните канадски романи например е „Мечка“ на Мариан Енгъл, в която самотна зелена активистка се влюбва в мечок и заживява (във всякакъв смисъл) с него. Около случката разбрахме и други любопитни факти – че мъжките мечки са склонни към хомосексуализъм, ако са затворени в клетка, и че е установено по научен път, че при секс мъжките мечки получават оргазъм, а за женските – не се знае (да ви звучи познато?).

Но стига за мечките, да се върнем на Лео. Защо като че ли се изгавриха с него? И защо вече толкова години Американската филмова академия се прави, че не го забелязва?

Оскар академията обича да гледа колко много си се старал да я впечатлиш. Миналата година например Оскари взеха Еди Редмейн за ролята си на Стивън Хокинг, прикования към инвалидна количка гениален физик, и Джулиан Мур като болната от Алцхаймер Алис. През 2014 със статуетки в ръка се прибраха Кейт Бланшет в „Син жасмин“ (маниакална жена), Матю Макконъхи (болен от СПИН), Джаред Лето (травестит, който е болен от СПИН).

От своя страна, Ди Каприо само веднъж, още съвсем в началото на кариерата си, изигра (брилянтно!) слабоумно момче в „Защо тъгува Гилбърт Грейп?“ и тутакси бе номиниран. После обаче така й не налучка вярната роля. И могъщ магнат беше, и беден художник, крадец, гениален измамник, гангстер, Гетсби, Ромео... И във всичките си роли беше безсрамно красив, неизменно хетеросексуален (с изключение на "Пълно затъмнение" от 1995 г.) и непростимо здрав (поне в буквалния смисъл). И нито веднъж не отслабна с 20, нито пък качи 30 килограма, за да докаже колко голям актьор е. Как да му връчиш Оскар!

Този път обаче Лео май е дал всичко от себе си. Казва, че „Завръщането“ е най-трудният филм в кариерата му и че може да изброи поне 30 неща, които е направил за първи път в живота си, докато е снимал филма. Въпреки че е заклет вегетарианец и вече почти 20 години управлява собствената си фондация за спасяването на дивата природа и живота в нея, е трябвало да яде истински суров черен дроб от бизон. Също така да спи в корема на умрял кон, за да се защити от студа, да влиза в река, по която плават късове лед, облечен в меча кожа, докато температурата е под минус 30 градуса по Целзий. „Мечата кожа попива за секунди литри вода, която моментално замръзва“, разказва актьорът.

следваща страница »
3 КОМЕНТАРА
3
П.Христова
11 February 2016, 10:50

Наистина и аз недоумявам що за статия е написана.Що за глупости са това!

2
NB
08 February 2016, 22:35

Уважаема редакция на списание Ева, моля не допускайте такава пошлост и груб тон, все пак сте известни като доказали се във времето списание с много читатели! Отчайваща арогантност и безхаберие струи от думите на този "автор" (в кавички, разбира се)!!!

1
ketniss
08 February 2016, 02:50

Изключително неприятна статия, изпълнена с високомерие и някакво ориентало-просташки хумор. Първата страница би била подходяща за разговор между приятели седнали да изпият по една бира. За мене е абсолютно недопустим подобен стил в списание, което претендира да ни показва стил.

ТВОЯТ КОМЕНТАР