Обичам този филм

Разказва изложбата на нови плакати за любими филми, която ще бъде открита на 14 ноември в Дом на киното

13 November 2015

След изложби в Casa Del Cinema в Рим, Bow Tie Cinema в Ню Йорк и Дом Витгенщайн във Виена – авторските филмови плакати на водещи български дизайнери, ще бъдат представени за първи път в България - в Дома на киното в София, по време на Киномания от 14-и до 26-и ноември.

Проектът носи името „Обичам този филм”, дело е на платформата за плакатно изкуство Plakatkombinat.com и показва нова съвременна гледна точка към емблематични български и световни филми чрез общо 60 авторски плаката. Участват 26 изявени български художници от областта на графичния дизайн, плаката, илюстрацията, съвременното изкуство. Всички те са част от платформата plakatkombinat.com, а в началото на 2015-а кураторът на изложбата Анна Симеонова им предлага да отпразнуват заедно 100-годишнината на българското кино, като направят нови плакати за техни любими филми.

Идеята е не само да припомнят една от функциите на плакатното изкуство – техният замисъл да бъде представен по изненадващ и артистичен, а не просто информативен начин, но и същевременно с това истинският авторски плакат да заживее свой собствен живот като произведение на изкуството. Така се появяват плакати със силен визуален виц, като художествени интерпретации на класики от българската кинематография: „Козият рог“, „Опасен чар“, „Време разделно“, „Лачените обувки на незнайния войн“, „Осъдени души“, „Оркестър без име“, „Всичко е любов“, „Крадецът на праскови“, „Вчера“, „Господин за един ден“ и много други.

Всички плакати за български филми от проекта ще можете да видите в Дома на киното до 26-и ноември, а откриването на експозицията на 14-и ноември от 18 часа ще бъде съпътствано от лекция и дискусия на тема „Филмов плакат” – от 17 часа.

Освен това, на Plakatkombinat.com могат да бъдат видени и новите авторски плакати за класики от световното кино като „Сладък живот“, „Кръстникът“, „Междузвездни войни“, „Шофьор на такси“, „Невероятната съдба на Амели Пулен“, „Матрицата“, „Закуска в Тифани“ и още любими филми на авторите Иван Газдов, Теодор Ушев, Ясен Згуровски, Дамян Дамянов, Андон Георгиев-AndonastY, Анна Симеонова, Мариян Дзин, Николай Младенов, Георги Янков, Стефан Чинов, Николай Тонков / formshlag, Иван Христов-Fontan2, Филип Бояджиев, Надежда Комитска, Светлин Балездров, Милен Гелишев, Димитър Трайчев, Филип Попов, Калоян Илиев-Кокимото, Йалокин Вортеп, Милена Вълнарова, Мариета Ценова, Марио Иванов, Светлана Мирчева, Максим Мокдад и Николай Петрусенко.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР