Зимна градина в дома

През зимата, когато цветовете навън са по-ограничени, желанието ни за зеленина е още по-силно

Елка Влаховска 05 November 2015

„Растенията в интериора създават уют, действат успокояващо, привличат вниманието, а през зимата, когато цветовете навън са по-ограничени, желанието ни за зеленина е още по-силно“, убедена е Мая Велянова, мениджър интериорен дизайн Икеа. EVA потърси съвети как да направим красива зимна градина в дома.

Г-жо Велянова, как да подредим красив зелен кът в хола през зимата?

Има различни похвати за подреждане на растенията в интериора. Харесвам ритъма при редуването на високи и ниски растения. Вертикален акцент в компактна ниска група също стои ефектно. При композиции на растителност с различна височина групираме по-малките около по-големите растения. Самостоятелни групи, разположени в близост една до друга, обединени чрез пълзящи или по-дискретни растения, пък са особено подходящо решение при декориране на дълги стени в интериора.

Много лесно се оформя пространството, когато се използват цветарници, като в ИКЕА изборът е добър. Любими са ми и оранжерийките от серията Ps и Socker. Закачливото им присъствие е подходящо както за модерен, така и за по-класически дом.

Как да отглеждаме зелени подправки в кухнята, за да бъдат по-богати на вкус ястията ни през зимата?

Отглеждането на растения с кулинарна цел е едно от най-големите удоволствия – при него лесно се постигат много добри резултати с пренебрежително малко усилия. Розмаринът е със специален статут в моята кухня – трудно ми е да си представя запечените картофи или маринатата за пилешко без ароматното му присъствие. Имам саксия (големичка е), която първоначално сменяше положението си в зависимост от сезона, но последните 2-3 години ми прави компания в кухнята. Розмаринът вирее лесно у дома, като грижата се състои в обогатяване на почвата му (през пролетта) и умерено поливане.

Босилекът е една от любимите ми подправки, но връзката ни е трудна. Предвид незаменимото му участие в средиземноморската кухня, която е много на почит вкъщи, упорствам. Отделила съм му място на първа линия до прозореца, леко встрани от пряката светлина.

Донесох си 3 стръка салвия от Сицилия, които въпреки лошата логистика успяха да се хванат и дълго време обогатяваха месните ястия на мама. Миналото лято обаче я изпуснах и когато похапвам ньоки или паста, усещам, че им липсва нещо. Амбицирала съм се през пролетта да си засадя отново.

Коя е най-подходящата подредба на контейнери, кашпи и саксии със зелени подправки в кухнята? 

От функционална гледна точка е добре да разположите всички подправки в една зона, като можете да им оформите специално място – на кухненския плот, рафт до прозореца, цветарник, количка... В ИКЕА често използваме релсите Fintorp и Grundtal, на които окачваме кашпите – за светкавичен достъп до подправките! Контейнерите, кашпите и саксиите са „дом“ за растенията и предвид разнообразието им лесно можем да ги съчетаем с интериора. Kardemumma е подходяща за модерни, докато Mandel и Socker са за класически решените пространства. Аз лично обичам да съм по-умерена в избора на кашпите, така че да изпъкват растенията.

Как да приобщим децата към „зелените“ ни начинания?

Децата са едновременно ученици и учители, затова направете дома си място за преживявания. От посаждането на семенца и отглеждане на растения до рециклирането на домакинските отпадъци – има безброй интересни начини да им показвате хубавата страна на природосъобразния живот у дома.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР