От фантазията към действителността

Живопис на известния гръцки художник Янис Нику и скулптури на Никола Колев ще бъдат изложени до 16 ноември в Towers Gallery by Art Rental в София

Елка Влаховска 21 October 2015

живопис на Янис Нику

В галерията за съвременно изкуство Towers Gallery by Art Rental за първи път българските ценители и колекционери ще имат възможността да се запознаят с гръцкия художник Янис Нику, автор на монументални живописни платна, признат в цял свят. Продал е над 3500 картини, част от които са притежание на корабни магнати и хора на изкуството в Гърция, и на частни колекции в света.

Досега Янис Нику е представял работата си предимно в самостоятелни изложби в Атина, Солун, Брюксел, Милано, Бреша, Генуа, Рим и Торонто. Участвал е и в изложби в Базел, Париж, Сполето, Тоди, Рим, Тюрин, Савона, Малта, Ню Йорк, Торонто, Антверпен и Никозия. Неговата работа се споменава в речници и учебници по изкуство, публикувани в Гърция и Италия, а картините му са в музеи и колекции по цял свят.

След като дълги години работи в Италия, Янис Нику се връща в Гърция, за да осъществи друга голяма своя мечта – да каже „сбогом“ на големия град и да живее близо до природата. Благодарение на своите пътувания из страната открива това, което търси – хълм в северна Гърция, където построява свое имение - идеалното място да твори. Съпругата му е първата жена-дипломат във Външното министерство на Гърция, а сега е мениджър на художника. Повече от неговите творби може да видите на www.iannisnikou.gr.

Никола Колев е известен български скулптор с многобройни изложби у нас и по цял свят. Негови работи са притежание на  частни колекции в България, Австрия, Аржентина, Белгия, Ватикана, Великобритания, Венецуела, Германия, Гърция, Испания, Ирландия, Италия, Канада Китай, Люксенбург, ОАЕ, Русия, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Холандия, Швеция, Южна Корея, Япония.  

Официалното откриване на експозицията е на 22 октомври от 19 ч. на адрес София, ж.к. Изток, ул. „Лъчезар Станчев” 5А - Софарма Бизнес Център. Събитието е с почетен гост г-н Димостенис Стоидис, посланик на Република Гърция в България, и специалното посещение на Брайън Чоут, директор на London Art Collective.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР