Страшни приказки

Пригответе се. Тази зима ще ви плени със сюжет от мрачен и обаятелен готически роман

eva.bg 13 October 2015

Alexander McQueen

Призрачната романтика се завърна на подиума с цялото й полагащо се великолепие, отговаряйки на копнежа на дизайнерите към тайнствените, странни и мистични идеи, способни да отвлекат вниманието им от скучните и „примитивни“ земни блага.

Естествен фон за новите им готически героини е драматичната атмосфера на Викторианска Англия, а в гардероба им удобно се настаниха препратките към строгото благоприличие на дамите от XIX век – високи, покриващи шията яки, докосващи земята поли, тесни ръкави, плътно пристягащи талията корсети. И още: изобилие от волани и фина дантела, сложни ръчни бродерии, изящни тъкани и, разбира се, пълно потапяне в нюансите на черния цвят.

Самата епоха е щедра на вдъхновения с индустриалния си разцвет, кипежа на живота в големия град и увлечението по мистичните истории, разказвани от модните за времето си готически романи. Последните дискретно (или съвсем явно) прозират в колекциите за есен-зима 2015/2016, елегантно преплетени с отраженията им на големия екран.

Така моделите на Alexander McQueen сякаш са създадени за героинята на Ева Грийн в зловещия сериал „Викторианска готика“ (допълнени с косата на героя от 90-те „Едуард Ножиците“). В някой и друг епизод може да включим и колекциите на Simone Rocha, Haider Ackermann, Alberta Ferretti и Thom Browne, или пък да ги оставим за демоничните образи от предстоящия кинохит „Пурпурният връх“: високи талии и драматични пелерини, масивни колиета и дантелено жабо, полупрозрачни тъкани, кадифе и остри ботуши, пристегнати с многобройни връзки.

Доза спокойствие и практичност в мрачния театрален сюжет внасят идеите на Tom Ford, Giles и Marc Jacobs, напомняйки за бледите иконични фигури на семейство Адамс и модния дебют на готическите символи през 70-те. Но независимо в коя история ще потопите въображението си, едно е ясно: „пламтящата готика“* неизбежно ще остави своите изгарящи следи не само през този, но вероятно и през следващия студен сезон.

*пламтяща готика – архитектурно-художествен стил, завършващ етап на средновековното изкуство

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР