Аля Милушева - собствен почерк

В началото на тази година, пред прага на пролетно-летния сезон, в EVA направихме анкета, чиято основна цел бе да разберем как ще се развива модата по време на криза.

14 August 2009

Някои от мненията бяха, че вероятно е дошло времето да се възобновят традициите на „частния шивач”. Няколко месеца по-късно забелязахме, че пожеланията вече са факт. В Този брой ще ви представим „шивач и клиент“ в лицата на дизайнерката Аля Милушева и нейния клиент Ния Белчева.

Ния е клиент на Astella Atelier от почти година. Малко преди Нова година вижда рокля по дизайн на Аля в модно списание (добре де, вижда я именно в EVA), издирва адреса и стъпва за първи път в магазина на ул. „Хан Аспарух“. Топлото посрещане от консултантите и възможността не да купи готов продукт, а да поръча според личното си виждане истински я очароват. „Тази идея вероятно си е зряла с времето, но съм доволна, че попаднах на точното място в точния момент  – обяснява Ния. - Така постепенно увлечението ми прерасна в истинско пристрастяване и в един момент просто забравих за обиколките по магазините. Не ми бяха интересни. Мислех само какъв ще е следващият модел, който заедно с екипа на Astella ще направим.”
Ния е красива и фина жена, пътува много, обича модата и притежава фигура, собствен стил и излъчване, които биха вдъхновили всеки дизайнер. С други думи – идеалният клиент. „Всъщност ние се запознахме лично няколко месеца след като Ния вече беше клиент на Astella – обяснява усмихнато Аля. – Познавах я индиректно покрай моделите, които поръчваше, знаех любимите й цветове и материи, разказите на момичетата в магазина.

И не се излъгах, когато най-накрая се срещнахме. Което още повече ме кара да се гордея с екипа си. В едно ателие е невъзможно сам човек да върши всичко. Затова добрият екип е от изключително значение.”
След няколкото месеца работа в ателието на Astella знаят в детайли предпочитанията на Ния, кройките, които ще подчертаят перфектно фигурата й, какви дължини и цветове й отиват. Предимствата са повече от ясни: пестят взаимно времето си, бързо стигат до решение и всички са доволни от резултата. Стилът на Ния не претърпява коренни промени, но пък неочаквано за нея самата гардеробът й се обогатява с многообразие от рокли и ярки цветове.

„Вече имам много идеи за нея – коментира Аля. - Тя също, защото освен че има богата фантазия, знае много добре как иска да изглежда. Тя е от хората, които имат страхотен усет и възможност да бъдат добри дизайнери на собствения си гардероб. Освен това винаги е отворена и за нашите предложения. На мнение съм, че ние в ателието можем всичко, но все пак клиентът трябва да остави и малко„неписана” свобода на дизайнера. Защото тогава екипът, който работи по конкретната дреха, е много по-креативен, върши работата си с много по-голямо желание и това винаги се усеща в крайния резултат. Това е вид позитивна енергия, която сякаш попива и остава в дрехата.”

„Качеството на това, което получаваш, е несравнимо - добавя Ния. - Не става въпрос само за материи или изработка, а фактът, че получаваш точно това, което искаш. Не някакъв компромис. А и самата дреха придобива съвсем различно значение, когато участваш в създаването й. Аз знам какво е да избираш сред готови неща. И ако има нещо, което може да се пипне по тях, така че те да се превърнат в „моето” си нещо, винаги го правя. Затова, когато поръчвам модел, участвам в избора на материята, цвета, десена, кройката. Това внася друг вид емоция в дрехата, която усещам всеки път, когато след това я нося.”
Наивно ги питам кой е най-сладкият момент – изборът на модел, създаването му или крайният резултат. „Крайният резултат”, казват Ния и Аля в един глас. „По принцип винаги поръчвам модели за конкретно събитие – обяснява Ния. - И когато дойде моментът, знам през колко „стъпки” е преминал моят тоалет, какво аз самата съм вложила като време и енергия в него. Така имам още една емоция, която да прибавя към предстоящия празник.”  Говорим за специалния заряд, изпълващ момента, в който предстои да се облече роклята и как колкото по-официална е тя, толкова по-силен е зарядът: „Защото покрай нея мислиш още за грима, прическата, обувките... А все пак не бива да забравяме, че колкото и да е хубава дрехата, жената я кара да „оживее”, а не обратното.”


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР