Self made Тоскана - извънгардското убежище на Мирослав Чакрин

Елка Влаховска 12 August 2015

Снимка: Диана Шингарова

Когато Мирослав Чакрин, собственик на Chakrini Interiors, купува имот в село Карабунар, има визия как ще изглежда извънградското му убежище. Не разрушава старите постройки, а ги възстановява и щедро добавя атмосферата на Прованс. Той е от хората, които обичат да работят с ръцете си и да експериментират в усъвършенстването на собствените умения и сръчности.

Най-трудно открива червените керемиди за покривите и казва, че нищо друго от интериорните решения не му се опира – нито изградените собственоръчно арки, нито изборът и нанасянето на онези специфични цветове на стените, които с ефекта на състаряване дават атмосферата на дом, обитаван от поколения.

Духът на Тоскана се усеща и в обзавеждането – мебели и полилеи от ковано желязо, изработени в собствена фабрика, дървени мебели с ефект на състаряване, кокетни перденца, полузакриващи прозорците или долапите в кухнята. И чудесен избор на теракота за подовете.

Но неочаквано за мен Мирослав Чакрин има съвсем друга страст – цветята. Разказва ми как още от четиригодишен засажда лалета и нарциси в двора на софийската кооперация в центъра, където живее. В имението си в Карабунар започва по стара българска традиция, както ми обяснява, със засаждането на чинар.

Така правели още прабългарите, за да отводняват блатистите местности, които заселвали. А след това се появяват кипарисите, двете магнолии, различните овощни дръвчета, увивните растения като глициния и текома. Елегантна визия на пространството около басейна дава „стената“ от рози, пълзящи по перголи от ковано желязо.

Преди тях в двора разцъфват многобройните лалета, зюмбюли и нарциси, следват летните аромати на лавандула, така че излегнат на шезлонг пред басейна, човек може да вдишва през целия топъл сезон различни ухания, които насищат с благодат сетивата.

Най-любимият момент от деня за Мирослав Чакрин е утрото, когато обикаля, полива и обгрижва своите насаждения. Дали цветната градина отвън, дали зеленчуковите лехи с чушки, краставици, домати и ароматни подправки, това е приятното занимание преди кафето.



През по-студения сезон цветарската страст не секва. Има зимна градина, в която ароматите изпълват душата с усещане за средиземноморско безгрижие. Там е царството на лимоновите и портокаловите дръвчета, азалиите, олеандрите и бугенвилиите. Чакрин казва, че в имението има постоянно много работа, но тя носи спокойствие.   

Другото негово любимо занимание е разпалването на огъня. Има две огнища – едното е в кухнята и отоплява дома, а другото е на лятното барбекю, което събира голямото семейство на Чакрин и многобройните приятели.

На домашните тържества се пие вино собствено производство, районът е известен с благоприятните си условия за отглеждане на лозя. Чакрин е наследил от предишните собственици и изба, изградена по всички правила за съхраняването на вино. В нея, покрити със следите на времето за отлежаване, са колекционните му вина.

Разгледайте дома в галерията ни.

2 КОМЕНТАРА
2
Мария Василева
02 August 2017, 15:51

Бих живяла на това място

1
Меги
13 August 2015, 21:00

Прекрасно и много вдъхновяващо място!

ТВОЯТ КОМЕНТАР